TopRecepty.cz

Koblihy z odpalovaného těsta


Koblihy z odpalovaného těsta

Suroviny

240 ml vody
90 g másla
10 g cukru krystal
1/4 lžičky soli
230 g hladké mouky
3 velká vejce
1-2 bílky lehce našlehané
olej na smažení
Medová poleva:
150 g cukru moučka
1 lžíce medu
3-4 lžíce mléka

Postup

Vodu s máslem, cukrem a solí přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme, dokud z těsta nemáme jednolitou šišku a na dně hrnce se neobjeví bílý povlak.Těsto necháme mírně zchladnout - asi minutu ho promícháme metlou. Jedno po druhém přidáme vejce. Vejce vždy zcela zapracujeme do těsta (použijeme elektrický šlehač na malé obrátky), pak teprve přidáme další.Nakonec přidáme bílky, těsto by mělo být lesklé a hladké a držet tvar.Dáme rozpálit olej na střední teplotu. Z pečicího papíru nastříháme čtverce, ty lehce potřeme měkkým máslem a na každý čtverec (cca 25 kusů) nastříkáme z odpalovaného těsta kolečko.Do vyhřátého oleje položíme koblížky papírem navrch. Po minutě papír ze smažící se koblihy za pomocí nějakého nástroje sloupneme. Například lze nadzvednout růžek papíru vidličkou a opatrně sundat.Jakmile kobliha zezlátne, otočíme ji a pokračujeme ve smažení. Smažit je nutno zvolna, pomalu, aby byly hotové i vevnitř. Smažíme do zlatavé barvy jako koblihy. Pokud budou bledé, tvar se propadne a nebudou křupat.Mezitím co koblihy chladnou, rozmícháme z uvedených surovin polevu a vrch koblížků do něj namočíme.

Poznámka

Koblihy z odpalovaného těsta, stočené do kroužku, s charakteristickým rýhováním, smažené ve vysoké vrstvě tuku a pak obalené v různých polevách nebo v cukru či skořici s cukrem, se ve Francii (a nejen tam) smaží na masopustní úterý. Ty co vidíte na obrázku byly s medovou polevou. Naleznete je i pod názvem cruller, který pochází z holandského kruler - vlnit se. Tyto koblihy se jedí tradičně také v Německu, v Dánsku (Klejner), nebo ve Švédsku (Klenäter). Z Evropy se rozšířily až za oceán a tak je naleznete i v Kalifornii. Koneckonců, pokud vidíte podobnost s Churros, taky nejste vedle. U každého takto kaloricky náročného experimentu se uklidňuju, že je to jednou za čas.

autor Autor: hosta
Datum vložení Datum vložení: 05.04.2014 13:16

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz