TopRecepty.cz

Ovocno-karobový krém


Ovocno-karobový krém

Suroviny

2 zralé banány
2 zralé hrušky
1-2 lžičky karobu

Postup

Banány a hrušky nakrájíme na kousky a rozmixujeme do hladké kaše. Vmícháme karob podle chuti a ihned servírujeme.

Poznámka

Karob (svatojánský chléb) je získáván z plodů rohovníku rostoucího ve Středomoří. Podle pověsti ho s oblibou jedl svatý Jan, proto se také nazývá svatojánský chléb. Vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny. Zatímco kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší než u kakaa. (čerpáno z webu www.celostnimedicina.cz)

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

autor Autor: petram
Datum vložení Datum vložení: 27.10.2014 06:55

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz