Těsto:
250 g hladké mouky (já dávám 1/2 i více celozrnné)
125 g másla
1 vejce
2 lžíce cukru
špetka soli
kůra z 1/2 citronu
Náplň:
1 dýně (malá, hokaido i se slupkou, nebo 1/4 špagetové/máslové - záleží na velikosti)
2 vejce
5 lžic medu
2 lžíce kysané smetany (může být vysokotučný jogurt)
šťáva z 1/2 citronu
- suroviny na těsto důkladně vypracujeme a v sáčku necháme odpočinout v lednici
- dýní pokrájenou na kostičky povaříme s trochou vody do měkka (cca 20 min), přebytečnou vodu slijeme, rozmixujem dohladka a necháme vychladnout
- do zchladlého pyre vmícháme citronovou šťávu, med a zakysanku - můžeme ochutnat a dle libosti přisladit či přikyselit
- nakonec důkladně zašleháme vejce
- koláčovou formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem
- na dno formy upěchujeme těsto, které na několika místech propícháme vidličkou
- těsto zalijeme dýňovým pyré a pečeme cca na 180°C 40 - 50 min (až je náplň lehce ztuhlá, zežloutlá a po okrajích nazlátlá)
nakonec po zchladnutí zdobíme strouhanou čokoládou nebo kakaem a zakysanou smetanou/jogurtem
Rodiče mi jako každý rok darovali na podzim dýní, která letos byla opravdu nemalá, a tak u nás nastaly "dýňové hody". Při hledání receptů, kde všude se dá dýně zužitkovat, jsem narazila v deníku E15 na tento tip, a jelikož pro velký úspěch peču již třetí, ráda bych se s vámi o recept podělila
Autor: vepet | |
Datum vložení: 30.10.2014 16:10 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz