TopRecepty.cz

Čokoládové pralinky s banánovou náplní


Čokoládové pralinky s banánovou náplní

Suroviny

160 g hořké čokolády (podle potřeby)
Náplň:
100 g banánu (čistá váha bez slupky)
5 g sypké jemně granulované živočišné želatiny
40 g studené vody
pár kapek citronové šťávy
cukr (podle potřeby)

Postup

Suchou silikonovou formu na pralinky vložíme do chladničky.Pokud chceme lesklé pralinky, které "nevykvetou" tukem, musíme čokoládu vytemperovat. V malém množství a v domácích podmínkách se dá použít technika očkování, kdy se větší část čokolády z celkového množství rozehřeje na cca 45 °C a pak se vmíchává zbytek nasekané čokolády a tím se zchladí. Když má čokoláda 31-33 °C, začneme s ní pracovat.Do misky (nebo hrnku) vhodné do mikrovlnné trouby dáme zhruba 2/3 připravené čokolády. Vložíme do mikrovlnné trouby a při sníženém výkonu začneme čokoládu rozpouštět. Ze začátku v intervalech cca 10 sekund vždy misku vyjmeme a čokoládu promícháme. Ke konci už mícháme intenzivněji a průběh kontrolujeme častěji, čokoládu rozpustíme na teplotu cca 43-45 °C. Ke kontrole použijeme teploměr.Do rozpuštěné čokolády po větších částech intenzivně vmícháváme zbylou čokoládu, až do doby, kdy získáme teplotu 31-33 °C. V tom okamžiku začneme s čokoládou pracovat.Štětečkem namáčeným do čokolády vytřeme vnitřky vychlazené silikonové formy a dáme znovu ztuhnout. Pokud se čokoládová vrstva zdá slabší, tak ještě jednou zopakujeme.Do odvážené studené vody vsypeme želatinu, zamícháme a necháme chvilku nabobtnat, použít můžeme malý smaltovaný hrníček. Pak na velmi mírném plameni za stálého míchání želatinu rozpustíme, pro začátečníky bude vhodnější rozpustit ve vodní lázni. Voda se želatinou nesmí zavařit, teplota nesmí přesáhnout cca 60 °C, želatina se bez problémů rozpustí i při nižší teplotě.Banán nakrájíme na menší kousky, přidáme citronovou šťávu, cukr dle potřeby, rozpuštěnou želatinu a v užší nádobě ponorným mixérem rozmixujeme, vložíme na chvíli do chladničky.Až směs zhoustne a začne malinko tuhnout tak pak touto hmotou plníme čokoládové skořápky, ale ne úplně po okraj a dáme znovu do chladničky ztuhnout. Pak dokončíme vrstvou vlažné rozpuštěné čokolády, povrch uhladíme a necháme několik hodin v chladničce.Místo banánů půjde použít i jiné ovoce, např. dozrálé měkké kaki, v sezóně pak např. i jahody, jen se může nepatrně lišit množství želatiny u ovoce, které obsahuje více vody.Ovocné náplně si můžeme dochutit i špetkou skořicového cukru atp.

Poznámka

Tyto pralinky se musí uchovávat v chladničce a jsou určeny k rychlejší spotřebě. Po vyjmutí z chladu je co jak nejdříve konzumujeme a nenecháváme dlouho v teplém prostředí.
Pralinky s trvanlivější náplní: http://www.toprecepty.cz/recept/38295-plnene-cokol...

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 13.12.2014 18:58

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz