TopRecepty.cz

Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu


Pruhované smetanové řezy aneb medovník bez medu

Suroviny

4,5 hrnku hladké mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
1,5 hrnku moučkového cukru
2 vejce
0,6 kostky másla
4 lžíce zakysané smetany (1 kelímek)
krém
1,5 hrnku krupicového cukru
10 lžic kukuřičného škrobu
4,5 hrnku mléka
0,75 kostky másla
1 tabulka hořké čokolády
na dohotovení
moučkový cukr

Postup

Tento recept přivítají lidé s alergií na med, nebo ti, kterým medovník dvakrát nechutná. Nenechte se zmást tím, že při odměřování ingrediencí jsme použili namísto váhových objemové jednotky, tzv. hrnečkovou metodu.
U těchto smetanových řezů vlastně jen jediný zádrhel představuje pečení 5 stejných plátů na klasickém plechu. Pokud vlastníte pouze jeden, potom vám jen pečení zabere 5x více času. Se dvěma či třemi to již bude o poznání rychlejší, a pokud máte k dispozici 5 stejných pečicích plechů a navíc horkovzdušnou troubu, potom máte vyhráno přímo dokonale a vše „sfouknete“ během chvilky. Včetně přípravy poměrně značného množství krému, plnění moučníku i jeho finální úpravy.
JA NA TO KROK ZA KROKEM:
1. Do řádně propracované směsi mouky s kypřicím práškem a moučkovým cukrem přidejte rozklenutá vejce, na kostičky nakrájené máslo i smetanu a v robotu vše rychle zpracujte do podoby nelepivého vláčného těsta. Na pomoučeném válu je hned přehněťte a vypracujte z něj bochánek, který rozdělíte na 5 dílů. Z každého můžete hned vyválet plát cca 30 x 40 cm, který přeložíte na obrácený plech s listem papíru na pečení, a v troubě vyhřáté na 170 °C jej upečte dorůžova (cca 10 minut). Takto zpracujte všech 5 bochánků těsta a pláty nechte na rovné podložce vychladnout.
2. Mezitím připravte krém (viz fotonávod): Ve velkém kastrolu (zde zn. Belis) smíchejte krupicový cukr se škrobem, směs zalijete mlékem, svařte hustou, řádně provařenou hmotu, kterou nechte pod fólií vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte vychladlý základ. Krém rozdělte na 2 díly, do jednoho zašlehejte rozpuštěnou mírně zchladlou čokoládu.
3. Na podložku položte jeden plát upečeného těsta a naneste na něj světlý krém, přiložte druhý plát, který potřete čokoládovým krémem, přiložte třetí plát, na něj rozprostřete světlý krém, zakryjte jej čtvrtým plátem, na který rozetřete čokoládový krém a zakončete pátým plátem těsta. Vše lehce zatižte a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu ztuhnout. Po vyjmutí povrch moučníku hustě poprašte moučkovým cukrem. Podávejte nakrájený na obdélníkové řezy.
NÁŠ TIP:
Při vaření značného množství oslazeného pudinku, který v máslovém krému převažuje, postupujte velice opatrně. Především obsah kastrolu neustále promíchávejte (osvědčila se pružinová měchačka Sonix), a jakmile jej přivedete k varu, stáhněte oheň na minimum. Po 8 až 10 minutách vaření by již škrob neměl být v pudinku při ochutnání cítit.

Poznámka

Podrobný fotopostup včetně návodu na přípravu máslového krému najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/delikatni-smetanov...
Převodou tabulku objemových na váhové jednotky najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/objem-misto-vahy-a...
K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

autor Autor: frejka55 (Jaroslav Volný)
Datum vložení Datum vložení: 09.02.2015 13:39

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz