TopRecepty.cz

Nepečený piškotový dezert s tvarohem a jablky


Nepečený piškotový dezert s tvarohem a jablky

Suroviny

3 lžíce kalvádosu
4 plátky želatiny
700 g jablek
80 g krupicového cukru
1 sáček skořicového cukru
100 ml vody
šťáva z 0,5 citronu
400 g měkkého tvarohu
50 g moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
cukrářské piškoty

Poleva:
100 g hořké čokolády
2 lžíce zakysané smetany
cukrářské perličky
filigrány

Postup

V podstatě je to variace na tradiční šarlotu, pyré se ovšem nespojuje pudinkem, ale želatinou a zjemněné je navíc smetanovou pěnou. Výsledkem je lahodný dezert z formy na chlebíček, který leckoho příjemně překvapí.

Příprava dezertu je sice snadná a rychlá, ale přece jen se jí vyplatí zhostit s větším časovým předstihem. Složený ve formě sice v chladničce ztuhne již za cca 2 hodiny, ale je také zapotřebí, aby se v náplni patřičně rozležely a zvláčněly použité piškoty. Dětské zvlhnou takřka okamžitě, ale cukrářské už nějaký čas vyžaduji. Uložte tedy chlebíček v chladničce klidně přes noc!

A ještě jedno doporučeni: V předpisu jsme nechali želatinu nabobtnat v kalvádosu, tedy pálence z jablek, která dezert fantasticky navoní. Pokud jej ovšem hodláte nabídnout dětem, potom použijte místo alkoholu vodu.JAK NA TO:
V předstihu nechte nabobtnat v troše kalvádosu na kousky nastříhané želatinové plátky. Jablka oloupejte a zbavena jádřinců nahrubo nastrouhejte. V kastrolu na plotnu k nim přidejte krupicový i skořicový cukr, přilijte dle potřeby vodu a vše krátce poduste.Po odstavení k pyré přidejte citronovou šťávu a nechte v něm rozpustit nabobtnalou želatinu.Zvlášť vymíchejte tvaroh s moučkovým cukrem a šlehačkou vypracovanou ze smetany, pěnu vmíchejte do chladnoucího pyré a zvolna vše stěrkou propracujte. Část hmoty rozetřete na dno formy na chlebíček (cca 30 x 11 cm) vyložené folií a uložte do ní vrstvu piškotů. Přidejte další náplň a piškoty. Takto pokračujte, dokud formu nenaplníte (nahoře budou piškoty), obsah překryjte přebývající folii po stranách, zatižte jej prkénkem a nechte vše v chladu ztuhnout a proležet, nejlépe do druhého dne.Z formy vyklopený dezert potřete na povrchu rozehřátou čokoládou vymíchanou se zakysanou smetanou a přidejte dekoraci např. v podobě čoko filigránů a perliček.

Poznámka

Podrobný fotopostup krok za krokem na přípravu dezertu najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/zazrak-z-formy-na-...

Recept na přípravu domácích italských piškotů najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/neni-nad-domaci-pi...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

autor Autor: frejka55 (Jaroslav Volný)
Datum vložení Datum vložení: 23.02.2015 12:57

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz