100 g rozinek + cca 100ml rumu
225 g másla
200 g třtinového cukru (nebo cukr krupice)
4 vejce
4 polévkové lžíce mléka
300 g mouky (hladká+polohrubá)
1 kávová lžička jedlé sody
1 kávová lžička prášku do pečiva
2 kávové lžičky skořice
špetka soli
150 g vlašských ořechů
2 jablka (oloupaná a nakrájená na kostičky)
Rozinky zalijeme v kastrůlku rumem a zahřejeme těsně pod bod varu. Necháme vychladnout.
Máslo s cukrem vyšleháme, přidáme vejce jedno po druhém, mléko, mouku smíchanou s práškem, sodou, skořicí a solí. Vmícháme rozinky (kdo chce i rum), jemně umleté ořechy a nakonec jablka. Kdyby bylo těsto moc tuhé, přidáme ještě trochu mléka.
Dáme do formy a pečeme cca 45min při 170°C. Zkoušíme špejlí.
PL = polévková lžíce
KL = kávová lžička
Bábovku můžeme polít polevou: 100 g třtinového cukru, 2 PL másla a 100 ml smetany ke šlehání vaříme, až vznikne hebká karamelová poleva. Vmícháme 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů a bábovku přelijeme.
Zdroj: Apetit (mírně upraveno)
Autor: Irule (Irena) | |
Datum vložení: 18.08.2015 19:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz