TopRecepty.cz

Vánočka na přání, která se vždy povede


Vánočka na přání, která se vždy povede

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
300 ml mléka
200 g moučkového cukru
70 g čerstvého droždí
2 lžíce oleje
200 g másla (Hery, Zlatá Haná)
rum (zbude z rozinek v něm namočených)
1-2 vanilkové cukry
6 žloutků
1 malá lžička soli
1 rozšlehaný žloutek na potření vánočky
mandle sekané (na nudličky)
rozinky v rumu naložené (případně i brusinky)

Postup

Nejprve zaděláme kvásek. Droždí rozdrobíme, přidáme k němu 2 lžíce mléka, 3 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce hladké mouky. Necháme cca 15-20 minut v teple vzejít.Do velké mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem a přidáme vzešlý kvásek. V mouce připravíme důlek na žloutky.Žloutky prošleháme s mlékem, vlijeme do připraveného důlku, přidáme olej, rozehřáté (ne horké) máslo, rum, vanilkový cukr a sůl. Promícháme, přendáme na vál a důkladně propracujeme. Poprášíme hladkou moukou a přikryté utěrkou necháme na teplém místě kynout asi tři hodiny.Během kynutí můžeme těsto převálet (správně propracované těsto je lesklé, nelepí se a vál se nemusí podsypávat). Při posledním převálení přidáme mandličky a rozinky, znovu řádně propracujeme.Dále záleží na vás, jak budete postupovat. Je možno vánočku splétat, receptů na její pletení je tady dost, např. od Cathleen nebo, jako já dnes, do vánočkové formy. Pokud dáváte do formy, nepotíráme žloutkem. Pro zručné "pletařky", upletenou vánočku opatrně přemístíme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a do jednotlivých spojů můžeme zapíchat mandličky.Pečeme dle zvyklostí a trouby. Já jsem pekla v horkovzdušné jen se spodním ohřevem + ventilátor prvních 10 minut na 170 °C, pak ještě cca 35 minut na 150 °C. Jestli je vánočka opravdu hotová se přesvědčíme špejlí, kterou zlehka zapíchneme do středu vánočky. Je-li suchá, máme hotovo.Pak už nezbývá nic jiného, než vánočku posněžit moučkovým cukrem (možno přidat i vanilkový cukr).

Poznámka

Suroviny jsou na 1-2 vánočky.
Tuhle vánočku peču již asi 15 let, pokaždé se povedla, není těžká ani "dusivka", přesvěčte se sami.
Zdroj: Věra Mikulová, Marta Haiklová "Pečeme na vánoční svátky"
P.S.: to, co vidíte na fotce, je z poloviny dávky.
A ještě něco: pro majitele domácí pekárny.. lze udělat i tam, já jsem dala napřed tekuté suroviny, pak ten zbytek, doprostřed droždí a nechala proběhnout celý program těsto včetně kynutí, pak jsem přendala na vál a pokračovala, jak psáno výš.

autor Autor: rebeka (Naďa)
Datum vložení Datum vložení: 21.12.2010 15:04

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz