TopRecepty.cz

Vrstvený koláč s jablky


Vrstvený koláč s jablky

Suroviny

Na těsto:
200 g hladké mouky
2 zarovnané KL prášku do pečiva
150 g změklého másla nebo margarínu
150 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
kůra z citrónu
3 vejce
2-3 polévkové lžíce mléka

Na náplň:
2 větší jablka
2-3 polévkové lžíce šťávy z citronu

Na potření a posypání:
2 polévkové lžíce meruňkového džemu
2 polévkové lžíce vody
30 g oloupaných pistácií

Ještě potřebujeme:
dortovou formu (průměr 26 cm)
mašlovačku

Postup

Výborný, opravdu výborný koláč! Takže jsem se rozhodla netloustnout sama a poslat ho dál.

1. Na přípravu těsta smícháme mouku s kypřícím práškem. Máslo nebo margarín, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru vyšleháme elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Po jednom přidáváme vejce a vyšleháme do hladka. Střídavě ve dvou dávkách vmícháme mouku s kypřícím práskem a mléko.

2. Na přípravu náplně omyjeme a oloupeme jablka, rozkájíme na čvrtiny, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky.

3. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Jeden díl těsta nalijeme do vymazané formy a uhladíme. Polovinu jablečných plátků naskládáme do kruhu na povrch a pokapeme částí citrónové šťávy.

4. Nalijeme druhý díl těsta, lžící uhladíme a do kruhu naskládámě zbytek jablečných plátků. Jablka pokapeme zbytkem citronové šťávy. Na jablka naneseme po lžicích zbytek těsta a uhladíme. Formu vložíme do trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180°C (předehřátá)
Horkovzdušná trouba: 160°C (nepředehřátá)
Plynová trouba: stupeň 2-3 (nepředehřátá)

5. Formu položíme na kuchyňskou mřížku. Po 10 minutách koláč opatrně uvolníme nožem a odstraníme okraj formy.

6. Na potření svaříme meruňkový džem s vodou v kastrůlku a mašlovačkou naneseme na horký koláč. Pistácie podélně nakrájíme na tenké kousky a nasypeme na koláč. Koláč necháme vychladnout.


Tento recept jsem dostala a prý je i zveřejněn v některé z kuchařek pečeme s láskou. Je opravdu skvělý! Fotku přidám během pár minut co další várku vytáhnu z trouby. Zaručeně se po něm jen zapráší!! :)

Poznámka

Pokud koláč ke konci pečení začne příliš hnědnout, položíme na povrch papír na pečení a koláč dopečeme.

autor Autor: Yurmi (Zuzana)
Datum vložení Datum vložení: 16.01.2011 21:57

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz