750 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1 lžíce kakaa (nemusí být)
80 g tuku (Stella, másla..)
120 g medu
250 g moučkového cukru
4 vejce
3 lžíce rumu
citronová kůra z 1 citronu
Mouku smíchání s kořením, přesátým kakaem a jedlou sodou. Tuk lehce rozpustíme s medem a vlahý nalijeme do směsi s moukou. Přidáme celá vejce, moučkový cukr, rum a citronovou kúru.
Zpracujeme těsto, které nemusíme nechávat uležet, ale klíďo můžeme. Rozválíme na plát, vypichujeme tvary, dáváme na pečící papír a pečeme v troubě asi na cca 175 stupnů asi 6-7 minut, podle velikosti a tlouštce rozváleného těsta. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme "vydýchat" minim. do druhého dne a pak můžeme zdobit bílkovou polevou.
POLEVA: na 1 bílek: cca 150 g moučkouvého-dvakrát přesátého cukru, 1 lžička solamylu, 1 lžička citronové štávy - vše utřeme vařečkou RUČNĚ! dokud se poleva správně netáhne. Zkusíme trošku do zdobícího sáčku a můžeme začít.
RADA: aby jste nemuseli bílek pracně přesívat přes sítko, krásně se procedí přes silonovou punčošku ;-)
![]() |
Autor: Moncik |
![]() |
Datum vložení: 10.04.2011 19:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2023 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz