4 vejce
3 hrnky polohrubé mouky
1,5 hrnku cukru krupice
1 hrnek oleje
1 smetana ke šlehání
5 lžic krupicového cukru (na karamel)
1 kypřicí prášek
Na vymazání a vysypání formy:
tuk
hrubá mouka
Do kastrůlku nasypeme 5 lžic cukru a necháme roztopit do zlatavě hnědého karamelu.Mezitím ohřejeme šlehačku v mikrovlnné troubě, aby byla teplá. Tu pak po lžících opatrně vmícháváme do karamelu. Pozor, vře to a prská. Postupně dolijeme celou šlehačku a necháme při varu rozpustit karamel.Vejce, cukr a olej šleháme šlehačem do husté pěny, do které potom malým pramínkem a za neustálého šlehání přiléváme horkou karamelovou šlehačku.Důkladně prošleháme a přidáváme postupně hrnky mouky. Do posledního hrnku ještě přimícháme prášek do pečiva. Opět vše dobře promísíme.Nalijeme do důkladně vystříkané formy (nebo klasicky - vymazat tukem a vysypat moukou, strouhankou nebo kokosem).Pečeme cca 3/4 hodiny přibližně na 160 °C. Poté vyzkoušíme špejlí, když je suchá a nelepí se, máme hotovo.
Tak jsem to dneska ještě více vyvoněla karamelem. Karamel jsem udělala z veškerého cukru v receptu a je to ještě více mňam.
S přidaným videem se neztotožňuji. Není to mé instruktážní video. Rozhodně bych karamel nedělala tím, že nejdřív vyrobím sirup!
![]() |
Autor: srettka |
![]() |
Datum vložení: 28.04.2011 19:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2023 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz