120 ml vody
30 g pískového cukru
špetka soli
40 g másla
75 g hladké mouky
2 vajíčka
rum
Přivedeme k varu vodu s cukrem, solí a máslem. Odstavíme, přisypeme mouku a důkladně promícháme, dokud se z těsta nevytvoří takový knedlík, který se nebude lepit k nádobě. Necháme mírně zchladnout a zapracujeme do hmoty vejce - celá a kdo chce, tak přidá i rum. Uděláme těsto asi tak řídké, jako je hustší pudink. Pokud bude těsto řídké, tak přidáme solamyl. Rozpálíme si v kastrolu olej a smažíme. Těsto oddělujeme lžičkou na kousky velikosti ořechu a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách. Hotové osušíme na papírovém ubrousku a obalujeme v moučkovém cukru.
Tento recept mám z časopisu Knihovnička receptů a zalíbil se mi, tak jsem ho zkusila a je opravdu moc dobrý.
Pro vysvětlení názvu tohoto pečiva dokládám pravděpodobný původ tohoto názvu. Kdysi prý tyto velejemné koblížky smažily obyvatelky kláštera ve francouzském Baume-les-Darmes. Byl to jejich recept a pečivo bylo ve městě velice oblíbené. Až jednou potkaly plukovníka z místní posádky, který chtěl vědět název této dobroty. Sestry ale žádný neměly a byly jím tak vyvedené z míry, že si jejich představená překvapením "upšoukla". A název byl hotov.
Jo a na konec bych chtěla dodat, že je lepší hned dělat ze 2 dávek, až ochutnáte, sami poznáte proč.
![]() |
Autor: ruzena (Růžena Musilová) |
![]() |
Datum vložení: 28.10.2011 22:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2023 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz