TopRecepty.cz

Valašské frgály


Valašské frgály

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
120 g cukru moučka
2 žloutky
120 g rozpuštěného vlažného másla (nebo jiného tuku)
troška soli
citronová kůra
220-250 ml mléka (podle potřeby)
30 g čerstvého droždí
Různé náplně dle výběru:
tvarohová
povidlová
maková
zelná
hrušková
jablečná
Drobenka:
250 g polohrubé mouky (i více, až 350 g)
200 g másla nebo jiného tuku
200 g cukru moučka
malinko rumu (nemusí být)
Na povrch:
trocha rozpuštěného másla
rum

Postup

Z části vlažného mléka, droždí, malého množství cukru a mouky připravíme kvásek.Po vykynutí kvásek přidáme k mouce a všemu ostatnímu. Zpracujeme na ne příliš tuhé, vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme kulaté, ne moc silné frgály a dáme je na plech vyložený papírem na pečení nebo na teflonovou fólií.Potřeme je připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli kynout.Potom frgály vložíme do předehřáté trouby a upečeme (180–190 °C, 14–17 minut). Ještě horké pokapeme rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu.Zelná náplň: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.Tvarohová náplň: 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 80–100 g cukru, možno přidat i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, přidáme trochu sladké smetany, mléka nebo i rumu. Vše smícháme.Povidlová náplň: hustší povidla rozmícháme s troškou rumu, přidáme malinko mleté skořice, vanilkového cukru, strouhané citronové kůry a cukr. Pokud jsou povidla řidší, dají se zahustit strouhaným perníkem.Jablečná náplň: Jablka rozvaříme na hustou kaši, přidáme cukr podle potřeby, ochutíme mletou skořicí a badyánem, zahustíme strouhaným perníkem. Podobně připravíme hruškovou náplň.Maková náplň: 250 g mletého máku, 2,5–3 dl mléka, 80–100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce medu, případně i marmeládu, mletou skořici, citronovou kůru, 40 g másla, strouhaný perník na zahuštění. Pokud nemáme perník, tak jsou vhodné ii piškoty. Mák chvíli povaříme a přidáme vše ostatní podle svých zvyklostí a chuti.Hrušková náplň ze sušeného ovoce: 300 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek, 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku, skořice, hřebíček, badyán, možno přidat i trochu rumu. Sušené ovoce ve vodě uvaříme s kořením, scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme všechno ostatní a je-li třeba, tak náplň zředíme trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo.

Poznámka

Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek připravuji odhadem podle svých zvyklostí.
Na Valašsku se pečou nejvíce frgály s náplní ze sušených hrušek i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek. Někteří si nakrájené, neloupané hrušky pečou v troubě a pak je pomelou a použijí, nebo i konzervují.
Recept na povidla z hrušek najdete zde
http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 02.10.2008 11:04

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz