TopRecepty.cz

Valašské frgály


Valašské frgály
nahoru
Valašské frgály Valašské frgály Valašské frgály Valašské frgály Valašské frgály Valašské frgály Valašské frgály Valašské frgály Valašské frgály Valašské frgály Valašské frgály
dolu

Suroviny

300 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
2 žloutky
120 g rozpuštěného vlažného másla nebo jiného tuku
trošku soli
citronová kůra
1,5 dl mléka (podle potřeby)
30 g čerstvého droždí
Různé náplně:
tvaroh
povidla (maková, zelná, hrušková, jablečná)
Drobenka:
trochu rozpuštěného másla
s rumem na pokapání frgálů po upečení

Postup

Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravíme kvásek a po vykynutí přidáme k mouce a všemu ostatnímu a zpracujeme ne moc tuhé, vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Pak těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme kulaté, ne moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený pečícím papírem.Potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli kynout.Pak dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Ještě horké pokapeme rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu.Zelná náplň - 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, možná i malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.Tvarohová náplň - 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, zhruba 80 - 100 g cukru, možno i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, tak přidáme trochu sladké smetany, mléka nebo i rumu. Vše smícháme.Povidlová náplň - hustější povidla rozmícháme s troškou rumu, přidáme malinko mleté skořice, vanilkového cukru, strouhané citronové kůry a i cukr. Pokud jsou povidla řidší, tak se dají zahustit strouhaným perníkem.Jablečná náplň - Jablka rozvaříme na hustou kaši, přidáme cukr podle potřeby, ochutíme mletou skořicí a bydyánem, zahustíme strouhaným perníkem. Podobně uděláme hruškovou náplň.Maková náplň - 250 mletého máku, zhruba 2,5 - 3 dl mléka, 80 - 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu medu - 2 lžíce nebo možno i marmeláda, mletá skořice, citronová kůra, 40 g másla, strouhaný perník na zahuštění, pokud nemáme tak i piškoty. Mák chvíli povaříme a přidáme vše ostatní podle svých zvyklostí a chuti.Hrušková náplň ze sušeného ovoce - 300 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek, 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku, skořice, hřebíček, badyán, možno i trochu rumu
Sušené ovoce ve vodě uvaříme s kořením, scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme všechno ostatní a jestli je třeba, tak zředíme trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo.
Recept na tuto náplň je z Lidových receptů - Valašské recepty a nemám ji vyzkoušenou.Drobenka - 250 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo jiného tuku, 200 g moučkového cukru, možno i malinko rumu.

Poznámka

Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek si dělám odhadem podle svých zvyklostí.
Na Valašsku se hlavně dělají frgály s náplní ze sušených hrušek a i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek, ale to jsem ještě nedělala. Někdo si nakrájené, neloupané hrušky peče v troubě a pak se pomelou a použijí, nebo i konzervují.
Frgály jsem před léty poprvé ochutnala v Rožnově pod Radhoštěm a taky jsem tam ochutnala medovinu. Úžasné věci :-))

Recept na povidla z hrušek najdete zde
http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 02.10.2008 11:04

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2019 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz