TopRecepty.cz

Vánočka z třeného kynutého těsta


Vánočka z třeného kynutého těsta

Suroviny

70 g droždí
1 lžíce cukru
cca 1/2 l mléka (část odebereme na kvásek)
1 kg polohrubé mouky
1 vejce
3 žloutky
250 g cukru písek
5 špetek citronové kůry
1 špetka zázvoru
1 špetka muškátového květu
250 g másla
1 lžička soli
rozinky namočené v rumu
100 g plátků mandlí
1 vejce na potření

Postup

Nejprve založíme kvásek z části vlahého mléka, droždí a lžíce cukru. Pořádně promícháme a necháme vzejít.V míse utřeme 3 žloutky a 1 celé vejce s 250 g cukru. Jakmile hmota zbělá, zamícháme citronovou kůru, zázvor a muškátový květ. Mouku prosejeme a přidáme s kváskem k žloutkové pěně.Ve zbylém mléce pak rozmícháme lžičku soli, přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme do tuhého těsta - většinou ručně na vále, je dost tuhé.
Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny.Do těsta, které zdvojnásobilo svůj objem, zapracujeme rozehřátou, ale zchladlou, kostku másla, naložené rozinky a část plátků mandlí. Nejlepší je ruční zapracování, jde to sice hůř, ale je to nejefektivnější. Necháme spolu chvíli odpočinout a připravíme na pletení.Lze plést klasicky z devíti pramenů, upevnit špejlí a nechat na plechu ještě chvíli kynout, asi hodinu.Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C do zhnědnutí, to je asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.

Poznámka

Já vím, že jsou tu desítky vánoček, tento postup - třené těsto a dodatečné přidání másla - jsem tu ale nenašla, třeba někoho osloví. Jde o recept, předávaný v naší rodině po generace, pamatuju ještě svoji babičku, jak v noci zadělávala těsto a ráno nás budila vůně.

Z tohoto těsta lze udělat samozřejmě i mazance.

autor Autor: hosta
Datum vložení Datum vložení: 18.12.2012 18:15

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz