TopRecepty.cz

Jednoduché máslové croissanty


Jednoduché máslové croissanty

Suroviny

Těsto:
700 g hladké mouky
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
150-200 ml vlažného mléka
200 g bílého jogurtu (nebo kysané smetany)
2 žloutky
1 lžička soli
5 lžic krystalového cukru
Dále:
250-300 g másla (ne margarín!)
Na potření:
1 vejce (nebo žloutek)
Náplň:
džem
Nutella
čokoláda

Postup

Do vlažného mlieka dáme 1 lyžicu cukru a rozpustíme droždie.Múku preosejeme, zmiešame so soľou a cukrom. Pridáme vzkypené droždie s mliekom, žĺtky rozmiešané v jogurte a vymiesime pružné cesto.Necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.Potom cesto rozdelíme na 8 častí - guliek. Necháme ich ešte na doske stáť cca 15 minút.Každú rozvaľkáme na kruh, hrúbka asi 2-3 mm, nie je treba veľmi múčiť.V tejto fáze vyberieme z chladničky studené maslo a na slzičkovom strúhadle nastrúhame. Rozdelíme ho na 7 kôpok - na zhruba rovnaké.Na prvú placku rozhodíme jednu kôpku, prikryjeme druhou plackou. Znovu dáme kôpku masla, zas prikryjeme, atď. Posledná vrstva je placka bez masla.
Je možné na placky krájať a rozložiť plátočky stuhnutého masla (Tak či tak budeme mať zamastené ruky.).Teraz vyvaľkáme navrstvené placky na veľký kruh o priemere cca 60 cm, vaľkáme opatrne, aby sme nepretrhli vrstvy.Ostrým nožom kruh rozdelíme najprv na štvrtiny, potom na osminy, potom na 16 výsečí.Každú rolujeme od širšej časti k špici. Náplň dáme ľubovoľnú - džem, nutella, čokoláda..., prípadne necháme bez náplne.Ukladáme na pečiaci papier alebo fóliu. Necháme na plechu ešte stáť cca 20-30 minút, potierame rozšľahaným vajcom.Pečieme pri 200 °C asi 25 minút. Riadime sa skúsenosťami s vlastnou rúrou.

Poznámka

Ak chceme croisanty slané, napr. so syrovou náplňou, znížime obsah cukru. Ja ich neplním, časť rodiny ich konzumuje s džemom, časť s nutellou.
Názov "jednoduché" som zvolila kvôli zjednodušenému postupu, našla som ho na Internete, zahraničné stránky. V tomto prípade odpadá zložité vyvaľovanie a prekladanie, ako je obvyklé pri klasickej príprave croissantov.

autor Autor: magdalenka
Datum vložení Datum vložení: 03.06.2013 20:12

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz