TopRecepty.cz

"Křehké sušenky s mandlovou čepičkou"


nahoru
dolu

Suroviny

Na sušenky:
60 g loupaných mandlí (viz tipy a triky)
90 g polohrubé mouky
40g třtinového cukru muscovado (viz tipy a triky)
2 lžičky prášku do pečiva
1 žloutek pokojové teploty
70 g změklého másla
3 lžíce másla (na pražení mandliček)

Na mandlovou čepičku:
150 g plátků mandlí
60 g másla
80 g třtinového cukru muscovado (viz tipy a triky)
3 lžíce amaretta

Postup

Nejprve si připravte mandlovou čepičku, aby vám stačila vychladnout.
V silnostěnné pánvi rozehřejte 60g másla a na středním plameni na něm pražte plátky mandlí asi tak 5 minut, až získají mírně zlatavou barvu a krásně se rozvoní kuchyní.

V tuto chvíli k nim přisypte tmavý cukr a nechte ho lehce rozpustit a zkaramelizovat (asi tak 2 minuty). Pozor! Nesmíte ho připálit, jinak by zhořkl!
Odstavte z plotny a přilijte 3 lžíce amaretta, které dodá jedinečné aroma. Vyndejte z pánve (jinak by směs stydla pomaleji) a nechte vychladnout.

Nastal čas těsta.
V silnostěnné pánvi si rozehřejte máslo a pražte na něm mandličky při neustálém míchání asi tak 10 minut.
Přesuňte je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk a nechte mírně vychladnout. Následně rozmixujte na jemnou, mírně mastnou moučku.
K mandličkám prosejte mouku smíchanou se dvěma lžičkami prášku do pečiva.

Zvlášť si prošlehejte změklé máslo, žloutek pokojové teploty a 40g třtinového cukru muscovado tak dlouho, až směs nabude na objemu a mírně zesvětlá (přibližně 5 minut).
Přesuňte máslovou pěnu k mouce s mandličkami a vše propracujte do hladkého těsta.

Rozehřejte si troubu na 200°C.
Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte z těsta menší placičky (o průměru cca 3 a ½ centimetru) a klaďte je na vzdálenost alespoň 4 cm od sebe, aby se vám při pečení nespojily.
Na každou placku navrstvěte pořádnou dávku mandlové čepičky (alespoň 2 lžičky náplně) a jemně ji zamáčkněte do těsta.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi tak 6 minut, až sušenkám mírně zhnědnou okraje a celou kuchyní se bude linout neodolatelná karamelovo-mandlová vůně.

Sušenky vyndejte z trouby a před jakoukoli manipulací je nechte zcela vychladnout, jinak by se vám úplně rozdrolily.
Ovšem i po vychladnutí jsou sušenky velmi křehké, takže je třeba přesouvat je z plechu velmi opatrně, nejlépe pomocí tenké kovové obracečky nebo lopatky na dort.

Podávejte nejlépe se silným espressem, nebo skleničkou mandlového likéru.

Poznámka

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/krehke-susenky-s-...

autor Autor: K@tka
Datum vložení Datum vložení: 05.06.2013 09:06

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2019 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz