TopRecepty.cz

Záviny z domácího listového těsta


Záviny z domácího listového  těsta

Suroviny

400 g hladké mouky
250 g tuku (např. Omega)
1 vejce
12 lžic vody
2 lžíce octa

Na posypání těsta:
strouhanka (opražená)
perníku (strouhané)
mák (mletý)

1. náplň:
jablka
cukr
mletou skořici
rozinky
vlašské ořechy

2. náplň
tvaroh
cukr
vanilkový cukr
vejce
rozinky

Jiný, ale podobný recept na těsto:
300 g hladké mouky
250 g tuku (např. Omega)
1 žloutek
2 dl vody (s trochou octa)

Postup přípravy je stejný, vše rychle zpracujeme, moc nehněteme, aby těsto (" lístkovalo)".

Postup

Ztuhlý tuk na větším slzičkovém struhadle nastrouháme do prosáté mouky, přidáme vše ostatní a opravdu rychle zpracujeme těsto, které dáme zabalené v mikroténu na pár hodin do chladničky, nebo i do druhého dne. Pak rozdělíme na 3 díly, vyvalíme obdélník, posypeme po celé ploše buď s troškou másla osmahnutou strouhankou, nebo strouhanými perníčky - měla jsem s cukrovou polevou, nebo mletým mákem. Na tento základ rozprostřeme nastrouhané jablka, poprášíme cukrem, skořicí, dáme namočené rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Můžeme pokapat vlahým máslem, a i pak při svinování potírat, já to nedělala. Svineme do závinu, konce přimáčkneme, nebo podložíme a vložíme na plech. Můžeme použít i tvarohovou nádivku, kdy tvaroh v kostce smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, citr. kůrou, rozinkama a pokud potřebujeme trochu zahustit, tak buď troškou dětské krupičky, nebo pudinkem bez vaření, vanilkovým Créme Olé. Taktéž svineme do závinu. Povrch jsem ničím nepotírala, ale můžeme např. vejcem. Vložíme do více vyhřáté trouby a pak už volněji dopečeme. S těstem se moc dobře pracuje. Po vychladnutí pocukrujeme cukrem s vanilkou.

Poznámka

Zdroj: Lidové recepty
Mám vyzkoušené oba recepty, ten v pořadí druhý více lístkoval, s tím prvním se mi zase o něco málo lépe pracovalo :-))

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 07.01.2009 18:49

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2022 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz