TopRecepty.cz

Valašský frgál


Valašský frgál

Suroviny

600 g hladké mouky
400 g hrubé mouky
250 g másla
250 g mletého cukru
60 g droždí
4 žloutky
200 ml vlažného mléka
1 špetka soli
1 žloutek na potření
100 g másla
100 g rumu na pokropení
50 g moučkového cukru na posypání
Hrušková náplň:
300 g sušených hrušek
200 g sušených jablek
100 g švestkových povidel
150 g cukru
100 g nastrouhaného perníku
skořice
tlučený hřebíček
badyán
100 ml rumu

Postup

Připravíme hruškovou náplň: sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě do měkka, scedíme a na masovém mlýnku pomeleme. Přidáme povidla, cukr, perník a rum podle chuti a promícháme. Je-li náplň příliš hustá, dolijeme ji rumem nebo vývarem z ovoce.Frgály: z poloviny mléka, droždí, trošky mouky a cukru připravíme kvásek, který necháme v teple nakynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a sůl. Vše zalijeme vykynutým kváskem a podle potřeby doléváme mléko tak, aby vzniklo pěkně hladké těsto tužší konzistence, které necháme dobře vykynout.V průběhu kynutí můžeme ještě propracovat, budou se tak tvořit menší bubliny. Těsto pak rozdělíme na 4 stejné díly, zpracujeme do bochánku a pomocí válečku z nich vytvoříme kola na stéblo silné.Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Od středu natíráme hruškovou náplň k okrajům, necháme ještě na pomaštěném plechu nebo koláčové formě nakynout a pak pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.Hotový koláč vyjmeme z trouby a pokropíme rozpuštěným máslem a rumem - ne celou dávku najednou. Rozdělíme ji asi na 3x, aby kropení probíhalo postupně, tak se lépe máslo a rum stejnoměrně vsáknou. Potom pocukrujeme.Jeden koláč krájíme na 8 dílů. Pokud chceme připravit jen jeden frgál, dělíme dávku surovin čtyřmi.

Poznámka

Pokud nemáme sušené ovoce, můžeme těsto potřít rozšlehaným tvarohem s cukrem, rumem a rozinkami.

autor Autor: Reneels (Renata)
Datum vložení Datum vložení: 12.01.2009 15:32

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz