TopRecepty.cz

Valašský frgál


Valašský frgál

Suroviny

600 g hladké mouky
400 g hrubé mouky
250 g másla
250 g mletého cukru
60 g droždí
4 žloutky
2 dl vlažného mléka
špetka soli
1 žloutek na potření
100 g másla
100 g rumu na pokropení
50 g moučkového cukru na posypání
Hrušková náplň:
300 g sušených hrušek
200 g sušených jablek
100 g švestkových povidel
150 g cukru
100 g nastrouhaného perníku
skořice
tlučený hřebíček
badyán
100 ml rumu

Postup

Postup přípravy: Připravíme si hruškovou náplň:
sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě do měkka, scedíme a na masovém mlýnku pomeleme, přidáme povidla, cukr, perník a rum podle chuti a promícháme. Je - li náplň příliš hustá, poovolíme ji rumem nebo vývarem z ovoce.

Frgály:
Z poloviny mléka, droždí, trošky mouky a cukru připravíme kvásek, který dáme do tepla nakynout. Do mísy prosijeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a sůl. Vše zalijeme vykynutým kváskem a podle potřeby doléváme mléko tak, aby vzniklo pěkně hladké těsto tužší konzistence, které necháme dobře vykynout. v průběhu kynutí můžeme ještě propracovat, budou se tak tvořit menší bubliny. Těsto pak rozdělíme na 4 stejné díly, zpracujeme do bochánku a pomocí válečku z nich vytvočíme kola na stéblo silné. Okraje potřeme žoutkem rozmíchaným s trochou vody. od středu natíráme hruškovou náplň k okrajům, necháme ještě na pomaštěném plechu nebo koláčové formě nakynout a pak pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Hotový koláč vyjmeme z trouby a pokropíme rozpuštěným máslem a rumem - ne celou dávku najednou. Rozdělíme si ji asi na 3x, aby kropení probíhalo postupně, tak se lépe máslo a rum stejnoměrně vsáknou. Potom pocukrujeme. Jeden koláč krájíme na 8 dílů. Pokud chceme připravit jen jeden frgál,, dělíme dávku surovin čtyřmi.

Poznámka

Pokud nenáme sušené ovoce, můžeme těsto potřít rozšlehaným tvarohem s cukrem, rumem a rozinkami

autor Autor: Reneels (Renata)
Datum vložení Datum vložení: 12.01.2009 15:32

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2023 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz