TopRecepty.cz

Žitné perníčky (DlabemeZdrave)


Žitné perníčky (DlabemeZdrave)

Suroviny

800 g celozrnné žitné mouky (hladká, jemná)
50 g třtinového cukru (very dark)
240 g rostlinného tuku (Alsan)
80 g medu
150 ml vody
4 vejce
1,5 lžíce perníkového koření (Sonnentor)
2 lžíce bio kakaového prášku
3 kapky citrónového oleje (Just)
1 lžička jedlé sody
bílek na potření

Poleva:
300 g moučkové fruktosy
40 g Solamylu
60 g bílků
2 lžíce citrónové šťávy

Postup

Mouku a cukr nasypeme na vál, přidáme med, vejce, tuk a vodu, vypracujeme hladké, tužší těsto. Poté vmícháme koření, kakao, sodu i olej. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 2-3 dny uležet do lednice. Těsto prohněteme a vyválíme, není potřeba podsypávat, na silnější plát (já válím na cca 5mm, protože máme rádi perníčky vyšší). Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek vykrojíme perníčky. Na jednom plechu by vždy měly být perníčky zhruba stejně veliké, aby se stejnoměrně propekly. Pečeme na pečícím papíře při 175°C zhruba 15-20min podle velikosti. Ihned po vyndání z trouby potřeme perníčky bílkem, aby se krásně leskli. Ale pozor, aby bílek nebyl vyšlehaný s bublinkami, které by nám na perníčkách udělaly ošklivé fleky. Letos jsem dělala i perníčky na zakázku, které se potírali směsí bílku a červeného barviva. Perníková srdíčka pak vypadala opravdu krásně v kombinaci s bílým zdobením.
Poleva: Někdo dělá polevu ručně a nedá na ni dopustit. Já naopak ze zdravotních důvodů používám šlehač a poleva se mi vždy povedla. Bílek si přecedím přes punčochu (dříve to tak dělávala má babička, ale nějak jsem už pozapomněla proč). Pokud neseženete přímo moučkovou fruktosu, tak si kupte kalsickou a doma si ji velmi jemně rozemelte. Bílek s fruktosou a solamylem musíme šlehat alespoň 10min, během šlehání po kapkách přidáváme citronovou šťávu. Po vyšlehání byste měli získat lesklou a polotuhou hmotu. Já do ní občas přidávám i trochu vanilkové dřeně.
Studené perníčky nazdobíme polevou, necháme zaschnout (24hod) a uložíme do chladna. Já používám papírové dortové krabice, které dávám v igelitu na balkon.
Pokud by perníčky ztvrdly, stačí k nim do krabice přidat rozkrojené jablíčko, ale nesmí se přímo dotýkat perníčků. Perníčky nasají vlhkost jablíčka. Je ovšem potřeba ho měnit každé 2-3dny.

Poznámka

http://www.facebook.com/dlabemesmishkou

autor Autor: DlabemeZdrave (Mishka)
Datum vložení Datum vložení: 14.12.2013 09:27

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2022 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz