TopRecepty.cz

Zdravější křehoučká vánočka


Zdravější křehoučká vánočka

Suroviny

400 g hladké mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
70 g cukru krystal
70 g třtinového cukru
250 ml mléka
30 g (3/4 kostky) droždí
2 vejce (jedno na potření)
120 g rozpuštěného másla
2 hrsti rozinek
namočených v rumu
1 hrst loupaných mandlí
sekané mandle na posypání
lžička soli
kůra z 1/2 citronu

Postup

Nejprve si připravíme kvásek z trochy cukru, mouky, mléka a celého droždí. Necháme 10 - 15 minut odpočinout.

V jiné míse smícháme mouky, cukry, 1 vejce, máslo, rozinky, mandle (nakrájené na kousky), sůl a citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek a těsto propracováváme asi 5 minut. Poté lehce poprášíme moukou a necháme kynout 3 - 4 hodiny pod utěrkou.

Poté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a upleteme vánočku (4-3-2). Tu dáme na pečící papír, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlemi. Celé mandle můžeme zapíchat i mezi jednotlivé prameny.

Celou vánočku zpevníme špejlemi a dáme do trouby vyhřáté na 150 - 160 °C. Pečeme zhruba 45 minut (dozlatova - zkoušíme špejlí).

Poznámka

Díky celozrnné mouce není na řezu klasicky bílá a struktura celozrnné mouky je patrná. Musím ale i tak říct, že je mnohem křehčí a vláčnější než vánočka pouze z hladké mouky.

autor Autor: Lucie95
Datum vložení Datum vložení: 01.01.2014 17:30

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz