400 g hladké mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
70 g cukru krystal
70 g třtinového cukru
250 ml mléka
30 g (3/4 kostky) droždí
2 vejce (jedno na potření)
120 g rozpuštěného másla
2 hrsti rozinek
namočených v rumu
1 hrst loupaných mandlí
sekané mandle na posypání
lžička soli
kůra z 1/2 citronu
Nejprve si připravíme kvásek z trochy cukru, mouky, mléka a celého droždí. Necháme 10 - 15 minut odpočinout.
V jiné míse smícháme mouky, cukry, 1 vejce, máslo, rozinky, mandle (nakrájené na kousky), sůl a citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek a těsto propracováváme asi 5 minut. Poté lehce poprášíme moukou a necháme kynout 3 - 4 hodiny pod utěrkou.
Poté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a upleteme vánočku (4-3-2). Tu dáme na pečící papír, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlemi. Celé mandle můžeme zapíchat i mezi jednotlivé prameny.
Celou vánočku zpevníme špejlemi a dáme do trouby vyhřáté na 150 - 160 °C. Pečeme zhruba 45 minut (dozlatova - zkoušíme špejlí).
Díky celozrnné mouce není na řezu klasicky bílá a struktura celozrnné mouky je patrná. Musím ale i tak říct, že je mnohem křehčí a vláčnější než vánočka pouze z hladké mouky.
Autor: Lucie95 | |
Datum vložení: 01.01.2014 17:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz