TopRecepty.cz

Věnec - kynuté těsto ze šlehačky


Věnec - kynuté těsto ze šlehačky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky citronové kůry
50 g rozehřátého másla
200 ml smetany ke šlehání
21 g čerstvého droždí pokojové teploty
2 celá vejce
1 bílek
Na potření:
1 žloutek
1 lžíce mléka
Na posypání:
posekané mandle (nebo hrubý cukr)
rozinky (nebo sladká tvarohová náplň)
Na formu:
máslo na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Postup

Mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru dáme do mísy a promísíme. Na uhnětení těsta lze použít také domácí pekárnu.Smetanu ohřejeme aby byla vlažná, rozdrobíme do ní droždí, přidáme celá vejce a bílek, rozehřáté vlahé máslo a společně vidličkou dobře rozmícháme a poté nalijeme do mísy k mouce. Vypracujeme hladké těsto.Mísu s těstem přikryjeme fólií a utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.Když se blíží doba konce kynutí těsta, předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a vyválíme velký obdélník jako na štrúdl (cca 40x25 cm a 3 mm silný).Těsto posypeme rozinkami a stočíme jako závin. Pak z něj nakrájíme 1-1,5 centimetrové plátky, konce použijeme na střed.Kulatou (dortovou) formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.Doprostřed formy dáme oba konce (na sebe) a nakrájené plátky těsta klademe svisle okolo něj, viz fotografie/video. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo ještě kynout cca 20-30 min.Žloutek rozšleháme s mlékem a věnec po vykynutí mašlovačkou potřeme. Nakonec hojně posypeme sekanými mandlemi.Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut, pak zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí. Pokud ano, přidáme nějaké minuty pečení navíc.

Poznámka

Recept mám od přítelkyně z Německa, která tento věnec dělává o Velikonocích, jako my mazance. Moučník je vláčný a protože nemám ráda taková ta suchá-vzdušná těsta, začala jsem ho dělat na Velikonoce také a na Vánoce, v podobě vánočky.

autor Autor: radiator (Míla)
Datum vložení Datum vložení: 16.03.2014 14:21

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz