TopRecepty.cz

Velikonoční medové žížaly s čokoládou


Velikonoční medové žížaly s čokoládou

Suroviny

20 g čerstvého droždí (0,5 kostky)
1 lžička krupicového cukru
200 ml mléka
100 g másla
100 g medu
2 vejce
1 špetka soli
600 g hladké mouky
Náplň:
100 g čokolády nebo lískooříškového krému

Postup

Lžičkou utřete v misce droždí s cukrem a 1 lžíci mouky, přilijte trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.Zvlášť promíchejte mouku se solí, přidejte kvásek, rozehřáté vlažné máslo, med, rozkvedlaná vejce a zbytkem mléka zadělejte nelepivé vláčné těsto. Dobře propracované nechte pod folií v teple vykynout (cca 40 minut).Na pomoučněném válu je pak prohněťte, bochánek rozdělte na 20 dílů, z každého vytvarujte kuličku a opět nechte všechny dokynout.Z bochánků vyválejte oválné plátky a jednu delší stranu každého naříznuté do třetiny šířky do podoby proužků širokých cca 1 cm.Zbylou plochu plátku potřete rozehřátou čokoládou a od plného okraje vše zarolujte; proužky vytvoří na vrchní stranu pohledná žebra.Každý vyválený oválný plátek těsta nejprve nařízněte po délce maximálně do třetiny šířky, zbylou nedělenou plošku potřete náplní a vše od plného okraje srolujte. Naříznutá žebra zůstanou díky tomu nahoře a v průběhu pečení se mírně rozestoupí.Na jednom z konců první proužek mírně stáhněte přes čelo válečku, vznikne tak širší mezera (hlavička). Hotové žížaly přeložte na plech s papírem a úhledně je zahněte.Lehce dokynuté pečte v troubu vyhřáté na 180 °C lehce dorůžova (cca 15 minut). Na lysé čelo žížal naneste pomocí párátka očka z rozehřáté čokolády.

autor Autor: frejka55 (Jaroslav Volný)
Datum vložení Datum vložení: 27.03.2015 22:21

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz