TopRecepty.cz

České buchty


České buchty

Suroviny

500 g polohrubé mouky
špetka soli
vanilkový cukr
1 kostka droždí
1/4 l mléka
10 dkg másla
7 dkg moučkového cukru
2 žloutky

Tvarohová náplň:
5 dkg másla
5 dkg cukru moučka
2 vejce (2 žloutky, sníh ze 2 bílků)
30 dkg tvarohu
vanilka
citronová kůra
1 hořká mandle (strouhaná nebo kapka hořkomandlového aroma)
mléko (na vyladění konzistence)
strouhanka (na vyladění konzistence)
rozinky (pokud máte rádi)

Maková náplň:
12 dkg máku (mletého)
3,5 dl mléka
4 dkg cukru
1/2 dkg másla
1/2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky skořice
citronová kůra
kapka hořkomandlového aroma
3 dkg medu (nebo rybízového džemu)
2 dkg čokolády (strouhané)

Umletý mák uvařit s cukrem v mléce do měkka, pak do zchladlého ostatní.

Jablková náplň:
30 dkg jablek
8 dkg cukru
skořice
citronová kůra
šťáva z 1/2 citronu
badyán (na špičku nože)
3 dkg perníku (strouhaného, na zahuštění)

Čtvrtky jablek podlijeme studenou vodou a pod poklicí udusíme do měkka. Měkké prolisujeme nebo umícháme a přidáme zbytek.

Ořechová náplň:
10 dkg ořechů (mletých)
1 lžíce vody
5 dkg cukru
3 lžíce sladké smetany
vanilka (na špičku nože)
citronová kůra
1 tlučený hřebíček

Mleté ořechy nasypeme do cukru svařeného s vodou na slabou nit, zamícháme, přidáme horkou sladkou smetanu, vanilku, citron. kůru, hřebíček a dle potřeby strouhanku.

Povidlová náplň:
12 dkg povidel
6 dkg cukru moučka
skořice
citronová kůra
1/2 lžíce rumu (nebo tresť)
Dobrá hustá povidla zředíme vlažnou vodou a přidáme zbytek.

Postup

Vypracujeme kynuté těsto, necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem a poté lžící vykrajujeme bochánky, asi 7 cm v průměru. Ty pak rozválíme na pomoučněném vále a plníme tvarohem, povidly apod.Dáváme na plech s vyšším okrajem nebo do pečící formy, kterou jsme vymazali tukem. Také buchty potíráme okolo, aby pak šly dobře oddělit od sebe.Pečeme do zlatohněda v troubě na 190°C.

Poznámka

Zdroj: M.Sandtnerová-Kuchařské předpisy (1941), upraveno
Recepty nádivek uvádím v receptu http://www.toprecepty.cz/recept/42443-poctive-napl... : tvarohová, maková, jablková, ořechová, povidlová - jedna lepší než druhá!

autor Autor: Jitta Mat
Datum vložení Datum vložení: 18.04.2015 22:07

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2021 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz