TopRecepty.cz

Mandlový mazanec


Mandlový mazanec
nahoru
Mandlový mazanec
dolu

Suroviny

500 g polohrubé mouky výběrové s vysokým obsahem lepku
200–250 ml mléka vlažného
1 kostka (42 g) čerstvého droždí
125 g krupicového cukru
50 g mletých loupaných mandlí (opražené ve slupce, pak teprve spařené a oloupané jsou ještě lepší)
140 g másla nakrájeného změklého
1/4 lžičky soli
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu (nebo 1–2 lžičky sušené strouhané)
3 žloutky + 1 vejce
50 g pokrájených oloupaných mandlí nebo vlašských ořechů namočených aspoň na 30 minut do horké vody
50 g rozinek namočených aspoň na 30 minut do horké vody
1 prošlehané vejce na potření
cukr moučka na poprášení
1,5 sáčku kypřicího prášku
hrst spařených oloupaných mandlí
hrst spařených rozinek

Postup

1 Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek, vlijte 180–200 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek; bude to trvat půl hodiny i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.
2 Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko, nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut) a pak přidejte většinu krájených mandlí (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a důkladně prohněťte.
3 Těsto poprašte moukou a nechte ho v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek; trvá to 1,5–3 hodiny.
4 Vykynuté těsto prohněťte, zapracujte rozinky a vytvarujte 1–2 bochánky. Posaďte je na plech vyložený papírem na pečení a nechte opět kynout; nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
5 Pak bochánek/bochánky potřete vejcem a následně nařízněte do kříže, a chcete-li, posypte krájenými mandlemi.
6 Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150/130 °C a pečte ještě asi 55 minut (platí to, pokud pečete jeden mazanec, dva kousky se budou péct zhruba o 10 minut kratší dobu). Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte bochánky namočeným svačinovým papírem, případně při dopékání jen ztlumte troubu.
7 Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou či anýzem.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz
Tento recept z www.apetitonline.cz jsem letos ozkoušela poprvé. Nicméně se k němu vrátím i další rok. Mazanec byl krásně nadýchaný, neprasknul a chutnal skvěle. Mouku jsem použila hladkou, a mléka není třeba více než 200 ml.

autor Autor: Vareniste.cz (Martina)
Datum vložení Datum vložení: 18.09.2015 17:56

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2018 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz