TopRecepty.cz

Křehký strouhaný jablečný koláč


Křehký strouhaný jablečný koláč

Suroviny

Těsto:
1 kg polohrubé mouky
4 lžíce cukru moučka
3 kypřící prášky do pečiva
1 citron (nastrouhaná kúra)
1/2 citronu (citronová šťáva)
3 celá vejce
14 polévkových lžic teplého mléka
2 x Hera (á 250 g)
Náplň:
1200-1500 g nastrouhaných jablek bez slupky
cukr moučka
mletá skořice dle chuti
2 vanilkové pudinky v prášku

Postup

Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a promícháme. Nakonec přidáme vejce, mléko, Heru pokojové teploty nakrájenou na silnější plátky, šťávu z citronu.Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na stejné poloviny a dáme na chvíli odležet do lednice.Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka, pocukrujeme, přidáme skořici, pudinky a promícháme.Plech vymažeme olejem. Na jeho celé zaplnění použijeme jednu polovinu těsta.Pokud se těsto špatně válí, natrháme libovolné kousky, vmačkáme stejnoměrně napřed po celém obvodu a nakonec vyplníme i dno.Můžeme kráječem na pizzu objet celý plech těsně pod jeho okrajem a kousky, které takto zbudou, utěsníme možné trhlinky, nebo prostě vmačkáme na slabší místa. Těsto k sobě dobře přilne. Může se stát, že je víc lepivé (záleží na množství citronové šťávy), ale není to na závadu. V takovém případě, aby se s ním líp pracovalo, stačí občas pocukrovat ruce. Pokud nám na zaplnění plechu kousek těsta schází, nevadí, použijeme trochu z druhé poloviny.Na takto připravený plech s těstem vysypeme směs jablek (pokud pustí moc šťávy, trochu odlijeme) a rozprostřeme. Jako vrchní vrstvu nastrouháme zbylé těsto na hrubém struhadle a rukou doupravíme tak, aby bylo všude rovnoměrně.Pečeme v elektrické troubě, předem vyhřáté na 170 °C 50-60 minut. Krájíme, až je koláč vychladlý, když jsou jablka moc horká, neudrží tvar.

Poznámka

Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm. Pudink se přidává ve formě prášku do syrových nastrouhaných jablek, nemění to jejich chuť a přitom po upečení a vychladnutí drží jablka krásně tvar, i když je jich vysoká vrstva.

autor Autor: Jarka Ax (Jaroslava Axmannová)
Datum vložení Datum vložení: 19.11.2015 01:00

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz