TopRecepty.cz

Angreštový clafoutis


Angreštový clafoutis

Suroviny

25 g másla
350 g angreštu
125 g krystalového cukru
Ta těsto:
125 ml mléka
125 ml smetany ke šlehání
4 vajíčka
60 g hladké mouky
100 g moučkový cukr
1/2 ČL vanilkového aroma
špetka soli

Postup

Předehřejeme troubu na 180°C, bez horkovzduchu.Na těsto smícháme všechny ingredience. Prošleháme metlou, vznikne těsto podobné palačinkovému. Necháme odpočinout.Angrešt umyjeme, rozkrojíme na polovičky. Dáme do menšího hrnce, spolu s máslem a cukrem. Přemícháme a vaříme cca 5 minut - angrešt změkne a pustí šťávu.Do zapékací misky, formy, litinové pánve - kdo co má, nalijeme angrešt, včetně sirupu. Přes lžíci pak opatrně nalijeme těsto. Vrch můžeme posypat krystalovým cukrem, tak 2 PL.Pečeme cca 40 minut. Když začne povrch karamelizovat, máme hotovo. Pro jistotu zkusíme špejlí. Mírné připálení nevadí.

Poznámka

Clafoutis se často překládá jako bublanina. S naší tradiční bublaninou má pramálo společného. Clafoutis je spíš něco jako puding, resp. ovoce zalité palačinkovým těstem. Receptura není nijak zvlášť ustálená, každá vesnice má svoje clafoutis. Princip je minimum mouky, mnoho vajec, lehce spálená kůrka na vrchu.
V bezlepkové verzi se dá mouka nahradit kukuřičným škrobem.
Smetanu ke šlehání můžeme nahradit klidně smetanou 12% nebo také jenom mlékem.
Na ovoci nezáleží, použít a kombinovat se dá vše - drobné ovoce, ostružiny, maliny, třešně, višně, muchovníky, borůvky... Kousky švestek, meruněk, broskví, výborné jsou hrušky. Ovoce se dá použít i čerstvé. U angreštu preferuji předvaření s cukrem.
Zapékací miska zhruba 23 cm, menší teflonový pekáč nebo litinová pánev - vše je použitelné. Okraj by měl být alespoň 4-5 cm vysoký. Směs naběhne, ale pak zase spadne. Tak to ale má být. Mnoho receptů používá pečení na 220°C, 20-25 minut (toto nemám vyzkoušené).
Podává se teplé, studené, vychlazené. Bez ničeho, se šlehačkou, nebo se zmrzlinou. Za tepla se nedá krájet, to ale nijak nevadí.
Sherry, portské, nebo kapku tokajského nepodáváme, pokud si clafoutis děláme ke snídani.

autor Autor: jekyll
Datum vložení Datum vložení: 10.07.2016 22:03

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz