TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem


Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem

Suroviny

Těsto:
250 ml vody
1 špetka soli
100 g másla
200 g polohrubé mouky
5 vajec
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plech
Žloutkový krém Crema pasticcera:
6 žloutků
400 ml mléka
100 ml smetany
140 g jemného krupicového cukru
45 g kukuřičného škrobu (Maizena, Gustin apod. nebo hladké mouky)
1 vanilkový lusk (nebo lžička mleté vanilky)

Postup

Vodu se solí a máslem uvedeme do varu. Vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce.Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe. Lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme na 170 °C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché.Krém:
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout.Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku.Vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2.Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout. Teprve pak plníme věnečky.Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev-rumovou, citronovou, fondánem apod.

Poznámka

Tento krém je opravdu hustý, nedělá hrudky a lze jej i zmrazit, což u krémů s bramborovým škrobem nelze, protože po rozmražení zřídnou. Používá se samotný nebo jako základ dalších krémů - lze jej s úspěchem nastavit vyšlehaným změklým máslem, ušlehanou šlehačkou a podobně.

autor Autor: zizala (Jaroslava Oumarová)
Datum vložení Datum vložení: 13.09.2016 21:12

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz