TopRecepty.cz

Závin s červenou řepou a mákem


Závin s červenou řepou a mákem

Suroviny

Maková náplň:
6 lžic rozinek
1 balíček vanilkového cukru
200 ml mléka
200 g mletého máku
5 lžic cukru
pár kapek citronové šťávy a rumu
Řepová:
2 střední řepy
Těsto:
200 ml mléka
450 g hladké mouky
6 lžic cukru
2 ks vajec
1 špetka soli
100 g másla
40 g kvasnic
Na potření:
rum a vejce

Postup

Z rozdrobeného droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě, dokud kvásek nestoupne. Připravený kvásek promícháme s prosátou moukou, rozpuštěným máslem, vejcem a špetkou soli. Z těsto uděláme bochník, který přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.Makovou náplň připravíme ze surovin, kromě rozinek, které necháme namočené v rumu, přidáme je až nakonec. Mletý mák zahřejeme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem za stálého míchání. Musíme mít hladkou kašičku. Odstavíme a přidáme namočené rozinky a kapky citronů.
Řepu očistíme a nastrouháme na jemno. Podlijeme vodou a dusíme cca 10 minut. Poté přecedíme přes cedník, abychom těsto neměli mokré. V krajním případě, pokud řepa po upečení pustí tekutinu, nechte závin vysušit na půl hodiny na 100 stupňů.Těsto vyválíme na pomoučněném vále do obdélníku a naneseme prvně dušenou řepu a na ni makovou náplň. Těsto srolujeme do závinu a dobře utěsníme strany. Kynutý makový závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem s rumem.
Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Upečený kynutý závin ještě horký posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.Kynutý závin nakrájíme na plátky a podáváme ke kávě nebo čaji.

Poznámka

http://www.akrodif.com/p42/sneci-nejen-skoricovi/

autor Autor: sabipupp (Sabina)
Datum vložení Datum vložení: 08.01.2017 19:39

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz