TopRecepty.cz

Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství)


Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství)

Suroviny

4-5 lžic cukru krupice
4 lžíce mletých lískových ořechů
300 g másla
200 ml mléka (přibližně)
2 lžíce hladké mouky
olivový olej na vymazání pánve
2 balení laskonek (korpusy)
1 lžíce vody

Postup

Mělkou pánev vymažeme olejem.
Do nerez kastrůlku nasypeme cukr krupici a přidáme lžíci vody. Zapneme na malý plamen.
Cukr se rozpustí, je třeba stále míchat.
Jakmile začne žloutnout, vsypeme oříšky a mícháme, dokud se v karamelu neupraží. Ale pozor, nepřipálit!! Masu nalijeme na pánev a necháme vychladnout.Do kastrůlku dáme 5 dkg másla, rozpustíme a přidáme mouku. Mícháme, až vznikne velmi světlá jíška, pak přiléváme mléko, dokud nevznikne hodně hustá kaše, téměř jak odpalované těsto. Pak vypneme.Griliáš rozdrtíme válečkem mezi dvěma papíry. V misce ušleháme celé máslo do pěny, přidáme rozdrcený griliáš a po kouskách přidáváme kaši a šleháme na druhý stupeň. Po chvíli přidáme další stupeň a po minutě vypneme. Pokud jsou kousky griliáše křupavé, nevadí, v krému změknou.Jedno balení laskonek rozložíme rubovou stranou nahoru, nastříkáme na ně krém, přiklopíme druhým balením a dáme přikryté do lednice.

Poznámka

Obyčejně dělám griliáše více, hodí se i do krémů na Vánoce. Několikrát se mi nepovedl, protože se cukr nechtěl rozpustit. Přitom jsem dala cukr krupici, jako vždycky. Asi to chce vyzkoušet, který druh se rozpustí, a od kterého výrobce. Nevím, co do něho dávají. V Písku u babičky byla Cukrárna u Volfů, a tam dělali laskonky, které prošly mozkem závit po závitu. Nedělali je kokosové, ale mandlové, a krém byl máslový s griliášem. Něco tak dobrého jsem nikde jinde nejedla. Korpus kupuji, i když jsem to zkoušela nahradit - tuhý sníh, cukr, strouhané mandle a sušit v troubě, ale byla jsem celá olepená a tvar se mi nepovedl. Oni na to mají šablonu na celý plech. Ale jednou za čas je koupím, když jsou právě v akci, neboť rodina by se utloukla. Já je kvůli cukrovce nesmím, ale kdybych směla, utloukla bych se také.

autor Autor: janky3 (Ladislava Jankovská)
Datum vložení Datum vložení: 30.03.2017 02:05

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz