TopRecepty.cz

Arašídový dort (vegan)


Arašídový dort (vegan)
nahoru
Arašídový dort (vegan)
dolu

Suroviny

Korpus:
dva hrnky vypeckovaných datlí
250 g ořechů (vlašských, pekanových, mandlí…fantazii se meze nekladou)

Krém z arašídového másla:
400 g namočených kešu ořechů (namáčí se do vlažné vody na 2 h. do vody)
hrnek arašídové másla (asi 200 ml)
půl hrnku sladidla (agávového sirupu/datlového sirupu/rýžového sirupu a lze použít i rozmixované datle/rozinky)
4 lžíce kokosového másla (buď domácí, nebo např. od Šufánka)
špetka soli
čajová lžička Macy (umocní chuť, ale pokud ji zrovna doma nemáte, nevadí)
půl hrnku rostlinného mléka (já jsem použila domácí kokosové)

Arašídový krém na ozdobu:
hrst namočených kešu (namáčí se na 2 h do vody)
lžíce sladidla (opět druh záleží na vás)
vanilka (buď lusk, vanilkové kapky-např. od pana Grešíka, nebo vanilkové aroma)
1/3 hrnku rostlinného mléka
špetka soli
půl banánu (zralého, v případě že je hodně zralý nemusíte krém sladit)
lžíce arašídového másla

Čokoládový krém na ozdobu:
Použijeme stejné suroviny jako na arašídový krém, ale místo arašídového másla přidáme kakaový prášek.

Postup

Namočíme oříšky na 2 hodiny nebo zkrátka přes noc.Vytvoříme korpus pomletím/rozmixováním ořechů a datlí v mixéru do hladké konzistence. Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem a prsty rozprostřeme směs po celém dno formy. Dáme odležet do lednice, popř. do mrazáku do chvíle, než připravíme arašídový krém.Arašídový krém vytvoříme jednoduše opět rozmixováním všech ingrediencí. Vznikne krásná táhlá hmota.Vyndáme formu s korpusem z lednice/mrazáku a nalijeme na ni připravený krém. Opět dáme chladit.
A jdeme na tvoření krému na vršek dortu. Mixujeme všechny ingredience na oba krémy dohromady a pak pouze do arašídového krému přidáme arašídové máslo a do druhé poloviny kakaový prášek v raw kvalitě. Krémy rozprostřeme po dortu tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, ale vedle sebe tvořili krásný kontrast.Dort ještě můžeme dozdobit raw čokoládou, kterou mírně zahřejeme na plotně a rozlámanými kousky čokolády. Já osobně jsem ještě použila na dekoraci nepražené arašídy a pekanové ořechy, které tak moc miluji.Dort necháme uležet v lednici a nebo v mrazáku. Z mrazáku dort vytáhněte 30-50 minut před podáváním. Já jsem dort nemrazila a byl krásně vláčný a zároveň správně tuhý na krájení.
A můžete se do něj pustit, ale pozor, mizí rychle!

Poznámka

Další mé recepty najdete na http://cernajaknoc.cz/index.php/recepty/ .

autor Autor: cernajaknoc
Datum vložení Datum vložení: 24.02.2018 10:00

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2018 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz