TopRecepty.cz

Jidáše - medové


Jidáše - medové

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g medu
1 vanilkový cukr
30 g čerstvého droždí
1 žloutek
250 ml mléka - vlažného
1 špetka soli
120 g rozpuštěného másla (nebo sádla)
2 lžíce rumu
citronová kůra čerstvě nastrouhaná
1 hrst rozinek
1 bílek na potření
rum (na namočení rozinek)

Postup

Rozinky předem namočíme v rumu. Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr.Přilijeme polovinu mléka a trochu promícháme na řídkou kaši. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.Až droždí vzkypí (kvásek), přidáme zbylé vlahé mléko smíchané s medem, rum, žloutek, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo prohněteme.Pak přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Čím déle těsto hněteme, tím bude lepší. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout, cca 40 minut.Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °CPo vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky.Ty pak skládáme na plech a necháme je ještě krátce odpočinout (stačí 10 minut).Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů, je potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti, cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.Pokud máme rádi více sladké moučníky, nemusíme jidáše potírat bílkem, ale upečeme je bez potření dorůžova, ihned po vyndání je potřeme rozpuštěným máslem s troškou rumu a posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka

Rozinky můžeme nahradit mandlemi nebo ořechy, které předem nasekáme a nasucho opražíme.

autor Autor: recepty73 (Jiří Jirka)
Datum vložení Datum vložení: 19.02.2018 13:38

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz