TopRecepty.cz

Jidáše z bramborového těsta


Jidáše z bramborového těsta

Suroviny

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
200 g vařených brambor - jemně nastrouhané
1 lžička citronové kůry - čerstvě nastrouhané
30 g droždí
150 ml vlažného mléka
2 lžíce rumu
špetka soli
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 vejce
1 žloutek
100 g másla - rozpuštěného
hrst rozinek, nejlépe předem namočené v rumu
Dále:
bílek na potření
moučkový cukr nebo skořicový
mandle nebo ořechy

Postup

V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme mlékem a trochu promíchneme, aby se nám z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek.K tomu pak přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými). Vše nahrubo promícháme, pak ještě zalijeme vlahým mlékem a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout (kynout) cca 30-40 minut.Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky..., které klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě krátce odpočinout.Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut, případně je ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.Po vychladnutí dle chuti můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.Pokud máme rádi více sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.

autor Autor: recepty73 (Jiří Jirka)
Datum vložení Datum vložení: 19.02.2018 14:00

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz