2/3 šálku pražených nesolených lískových oříšků
3/4 šálku slazeného kondenzovaného mléka
1/2 šálku hořké čokolády - nasekané nebo nalámané
podle potřeby 3 lžíce medu, agave sirupu nebo jiného sladkého sirupu
Ořechy opražíme na sucho na pánvi nebo v troubě na plechu, abychom se zbavili slupek (já jsem si pak ještě pomohla utěrkou a když byly malinko chladnější, tak i rukama). Pak je necháme vychladnout.Poté je dáme do mixéru a začneme mixovat. Já jsem vždy chvíli mixovala, chvíli nechala mixér odpočívat. Po chvíli se vám ořechy mění na pastu - mixujeme na jemno, až je pasta tekutá.Mezitím ve vodní lázni zahřejeme kondenzované mléko s čokoládou a pečlivě promícháme.Ještě teplejší směs (neměla jsem ji úplně horkou) přilijeme do mixéru k ořechové pastě a tak 1-2 minuty znovu mixujeme, až se všechno pěkně spojí.Pak už stačí jen nalít do krabičky, kde ji necháme vychladnout, a uložíme do lednice. Med ani sirup jsem již nedávala - sladká byla tak akorát.
Z uvedených surovin jsem měla 600 g nutelly - měřila jsem suroviny na hrníček - ne šálek a salko jsem dala celé - kupovala jsem v Lidlu, mělo 397 g . Hořkou čokoládu jsem dala z Lidlu s 50 % obsahu kakaové sušiny - celkem asi 130 g. Celkem mě tedy nutella vyšla asi na 50 kč (oříšky jsem měla ze zahrádky ). Konzistenci má jako ta kupovaná a chuť má skvělou. Jsou v ní pěkně cítit ty oříšky a kakao. A na práci bych řekla, že je příprava velice jednoduchá. V lednici vám vydrží asi měsíc... pokud ji ovšem dřív nesníte.
Recept jsem našla kdysi na nějakém zahraničním webu.
Autor: malaneta (Aneta Vagalová) | |
Datum vložení: 26.02.2018 11:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz