TopRecepty.cz

Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993


Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993

Suroviny

1 kg moučkového cukru
1,2 kg hladké mouky
1 kg margarínu
1,04 kg vejce tekutá (cca 20 ks)
300 g rozinek
300 g ovoce (proslazené, směs)
15 g kypřícího prášku
80 g oleje na tvořítka
90 g hrubé mouky na tvořítka
650 g cukrářské kakaové polevy (ředěné)

Postup

Mírně nahřátý tuk třeme s moučkovým cukrem, po částečném zpěnění hmoty pomalu při neustálém šlehání zaléváme vejce a přitom dbáme, aby se hmota nesrazila. Když je hmota vyšlehaná, vyjmeme ji ze šlehacího stroje a zlehka zamícháme směs prosáté mouky, sekaného proslazeného ovoce, rozinek a kypřícího prášku.Hmotu rozdělíme do olejem vymazaných a moukou vysypaných tvořítek (chlebíčků) nebo do kapslového tvořítka.
Urovnanou hmotu pečeme nejprve při teplotě 180 °C a dopékáme při teplotě asi 200 °C. Po řádném propečení a mírném vychladnutí korpusy zlehka poprášíme moukou a otočíme na plech pokrytý papírem.Druhého dne vyklopíme z tvořítek pomocí jejich lehkého nahřátí, pokud jsme pro pečení použili kapslového tvořítka, tak korpus rozkrojíme na příslušný počet kusů. Při tomto způsobu pečení je nutné pro zachování potřebné výšky korpusu vyrobit 1 ½ dávky.Jednotlivé kusy celé hladce potahujeme cukrářskou kakaovou polevou a po jejím ztuhnutí balíme do celofánu s příslušným označením výrobce a data výroby. Popřípadě krájíme na jednotlivé kusy.

Poznámka

5,675 kg suroviny celkem
0,675 kg ztráty
5 kg hotový výrobek 10 ks po 500 g;
125 ks po 40 g

Biskupský chlebíček je výrobek s trvanlivostí 6 dní od svého vyrobení. Výrobek má chlebíčkovitý tvar, cele potažený cukrářskou kakaovou polevou, hladce rozetřenou. Na řezu v jemné, pórovité, světle žluté hmotě je nepravidelně rozloženo různé proslazené ovoce a rozinky. Korpus je kyprý, nerozsýpavý a vláčný. Chuť je po třené vaječné hmotě, proslazeném ovoci, doplněná chutí cukrářské kakaové polevy.
- - - - - - - - - - -
Recept je z knihy Aleny Půlpánové „Cukrářská technologie“ 1. vydání z r. 1993, kde jsem tento recept nalezla. Kniha byla určena pro výuku učebního oboru cukrář.
- - - - - - - - - - -
Někde jsem tady četla dotaz, myslím, že od Srettky, na starý recept na biskupský chlebíček. Proto recept přidávám, aniž bych ho pekla.

autor Autor: Nadja (Naďa)
Datum vložení Datum vložení: 19.03.2018 12:01

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz