TopRecepty.cz

Zapletená vánočka


Zapletená vánočka

Suroviny

500 g polohrubé mouky
150 g másla
100 g pískového cukru
30 g droždí
1 vejce
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 smetana
mléko
sůl
kandované ovoce
muškátový oříšek
hřebíček
rozinky
mandle
tuk (na vymazání)

Postup

Prosetou mouku necháme na teplém místě zahřát. Do hrnku rozdrobíme kousky droždí, k tomu přidáme část obyčejného cukru a malou část mouky a vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme dostatečně vykynout.

V míse přidáme k vejcím, žloutkům a máslu špetku soli a trochu uvedeného koření, zbytek cukru a vanilkový cukr. Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul, a dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu. Všechno pečlivě promícháme. Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku. V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Znovu zamícháme a necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Budeme vytvářet tři patra, kde spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta. Nejdříve spleteme spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část.

Smotanou vánočku natřeme směsí mléka a žloutku. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme chvíli vykynout. Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě do zlatohněda.

autor Autor: dextra
Datum vložení Datum vložení: 04.07.2009 21:30

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz