TopRecepty.cz

Zamilovaný medovník


Zamilovaný medovník

Suroviny

Těsto:
450 g hladké mouky
180 g moučkového cukru
180 g másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
3 vrchovaté lžíce medu
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa

Krém:
1 Salko karamelové (397 g)
70 g umletých vlašských ořechů
200 g másla

Sirup:
4,5 lžíce cukru krystal
150 ml převařené vody
75 ml rumu
Dále:
50 g ořechů na posypání

Postup

Pokud nemáte karamelové Salko, použijte běžné Salko (slazené kondenzované mléko 397 g) a den předem ho vařte uzavřené 1 a čtvrt hodiny v papiňáku.Těsto: Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Do mísy vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na 1/2 hodiny.Troubu vyhřejeme na 180 °C.
Připravíme si plechy a pečicí papír.Těsto rozdělíme na 5 kousků. Těsto máme pořád zabalené, aby neoschlo. Na pečicím papíře vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta dáváme stranou a pak z nich uděláme placku, kterou použijeme na ozdobení.Vykrojené kolo i s papírem přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 4 minuty. Upečené kolo necháme vystydnout na papíře. Takto upečeme i zbylá kola a poslední placku z odkrojků.Krém: Vyšleháme máslo se Salkem do pěny, nakonec přimícháme mleté ořechy. Dáme do lednice na chvilku ztuhnout.Na sirup svaříme vodu s cukrem, nakonec přidáme rum.Spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, potřeme ji zespodu sirupem a po přiložení i svrchu. Takhle dáme na sebe všech 5 placek. Krémem namažeme i vršek a strany.Rozsekáme 50 g vlašských ořechů, rozemneme placku z odkrojků a vše smícháme. Posypeme tím strany a vršek medovníku. Necháme uležet 24 hodin.

Poznámka

Je to sice náročnější recept, ale výsledek stojí fakt za to :-)

autor Autor: Hanca
Datum vložení Datum vložení: 05.07.2009 12:58

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz