TopRecepty.cz

Opékancové řezy


Opékancové řezy

Suroviny

Těsto na opékance:
500 g hladké mouky
sůl
2 vejce
2 PL oleje
Na kvásek:
250 ml vlažného mléka
30 g droždí
1 KL cukru
Na posyp:
mletý mák
vanilkový cukr
máslo
Těsto 2x:
4 vejce
4 PL krystalového cukru
4 PL hladké mouky
1 KL prášek do pečiva
Krém:
400 ml mléka
2 Zlaté klasy
1 PL moučkového cukru
50 g másla
Kromě toho:
100 ml dřínkového džemu
1 KL máku celého
Navrch:
300 ml šlehačky 36 %
2 bal Smetafixu
1 PL krystalového cukru

Postup

Na Slovensku je tradíciou na Vianoce, podávanie opekancov. Toto jedlo sa podáva po kapustnici, ktorá je tiež tradičným jedlom. Chcem iba vysvetliť, čo sú to opekance. Ak ich chcem použiť do môjho zákusku, musím ich pripraviť deň vopred.
Dám vykysnúť kvások. Keď vykysne, pridám ho ku hladkej múke a pridám vajcia a olej, štipku soli a vypracujem nelepivé cesto. Keď cesto vykysne po 45. min na teplom mieste, vyložím ho na pracovnú dosku a rozdelím na bochníčky a tieto následne vyšúľam, uložím na vystlaný papierom. Zvyknem ich potrieť žĺtkom, ale nie je nutné, lebo sa budú obárať vrelým mliekom. Rúru nechám vyhriať na 180°C a pečú sa 20 min. Potom ich nakrájam na kúsky ako vidieť na obrázku. Na Vianoce ich obarím horúcim mliekom, polejem roztopeným maslom, posypem mletým makom a posypem vanilkovým cukrom.
Teraz som ich iba pokvapkala mliekom, lebo budú súčasťou zákusku a teda musia držať spolu. Posypala som ich makom, cukrom a poliala roztopeným maslom. Takto sú pripravené na použitie do zákusku.Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku s práškom do pečiva som zmiešala a opatrne vpracovala do cesta. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180°C a piekli sa 10 min. Druhý korpus som pripravila podobne ako prvý. Oba som nechala chladiť na mriežke.V mlieku som vymiešala Zlaté klasy a uvarila som hustú kašu, pridala som lyžicu cukru a ešte do vlažného pudingu som vmiešala maslo a potom vyšľahala. Dala som do chladničky stuhnúť. Krém som rozdelila na 2 časti.Keď som mala všetko pripravené, zostavila som koláč. Naspodok som dala prvý korpus, natrela som ho horúcim lekvárom a potom natrela polovicu krému. Na krém som rovnomerne navrstvila pripravené opekance, treba ich pekne upraviť, aby boli na vrchu zarovnané. Na opekance som pokvapkala horúci lekvár a položila druhú polovicu krému a zakryla posledným korpusom. Je tam malé množstvo krému, treba poriadne pritlačiť celý koláč. Ja som dala 5 kg múky navrch, lebo som sa bála, aby sa mi to pri krájaní nerozsypalo a uložila som do chladničky na noc.Druhý deň som zo šľahačky, cukru a Smetafixu pripravila hustú šľahačku a natrerela som ju na vychladený koláč. Navrchu som urobila hrebeňovou stierkou vlnky a posypala som vrch celým makom.

Poznámka

Prajem vám dobrú chuť.

autor Autor: Izabella929 (Izabela Rácz)
Datum vložení Datum vložení: 15.10.2018 15:44

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz