TopRecepty.cz

Šlehačkový táč s rebarborou a jablky


Šlehačkový táč s rebarborou a jablky

Suroviny

1 kg hladké mouky
200 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
1 lžička soli
3 žloutky
200 ml smetany ke šlehání 31-33%
100 g másla
1 lžíce dobrého sádla
50 ml oleje (ne olivový)
60 g droždí
300 ml vlažného mléka (dle savosti mouky)
2 lžíce rumu
Náplň:
rebarbora, jablka, cukr krupice
Drobenka:
300 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
100 g másla
1 lžíce voňavého sádla
1 lžíce vanilkového cukru
2 lžička skořice
sádlo na vymazání plechu

Postup

Část vlažného mléka z odměřeného množství promícháme se lžičkou cukru. Přidáme rozdrobené droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek (zhruba 10 minut).Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a vše promícháme. Do části mouky dáme lžičku soli, aby nepřišla do styku s droždím.Jakmile droždí zvětší svůj objem, uprostřed mísy uděláme důlek a vylijeme ho i s mlékem dovnitř. Jemně poprášíme moukou a necháme ho dále pracovat.Žloutky rozšleháme. Ve zbývajícím mléku rozpustíme máslo, sádlo, přidáme olej, rum smetanu a žloutky. Vše by mělo být jen mírně teplé.Směs mléka začneme opatrně přilévat do mouky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí od mísy. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě.Během kynutí ho asi 3x ještě propracujeme, až se na těstě dělají puchýřky.Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na slabé plátky, jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, vyndáme jadřince a nastrouháme nahrubo.Drobenku zpracujeme tak, že vše dáme do vyšší nádoby nebo misky a rozmícháme ji metlami elektrického mixéru, dokud není pěkně sypká.Plechy vymastíme slabou vrstvou dobrého sádla.Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 4 díly. Přímo na plechu malým válečkem na něm těsto slabě rozválíme.Po rozválení vždy každý plech dáme ještě nakynout do mírně vyhřáté trouby.Na nakynuté těsto navrstvíme rebarboru, promíchanou s jablky, ale vždy jen na ten plech, který budeme péci.Osladíme cukrem krupicí, posypeme drobenkou a do vyhřáté trouby na 180 °C dáme péci do zezlátnutí okrajů (zhruba 25-30 minut).

Poznámka

Vždy jsem pekla táč jen s rebarborou. Nyní jsem tu měla asi 6 jablek - Goldenů, u kterých byla trochu seschlá slupka, ale jinak jim nic nebylo. Na tento účel byla velmi vhodná, nebylo v nich tolik šťávy. Strouhám je tak, že v ruce zbude slupka. Jablka zjemnila rebarboru, která je dosti kyselá a celá ta náplň je moc dobrá. Skořice tomu dala příjemnou vůni. Třtinový cukr nezaměňujte s jiným, s tímto drobenka pěkně křupe.
Těsto se smetanou je velmi jemné, vláčné i druhý den. Z této dávky jsou 4 velké plechy, pekla jsem pro celou rodinu, tak proto takové množství, ale s konzumací problém nebyl :-)
Z kynutého těsta ráda peču, vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale toto hraje prim. Máslo, sádlo, olej i smetana tam mají svoji funkci, někdy se místo oleje můžou dát 2 PL majonézy. Protože z tohoto těsta lze připravit mnoho variací, chtěla jsem se s vámi o tento recept podělit. Spokojení budou i strávníci :-)

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 19.06.2019 20:58

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz