TopRecepty.cz

Píchaná dýňová buchta (koláč) s ořechy nebo kokosem


Píchaná dýňová buchta (koláč) s ořechy nebo kokosem

Suroviny

Těsto:
250 g dýně hokaido (vydlabané)
100 g mletých ořechů (nebo kokosu)
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
100 ml oleje
3 lžíce rumu
200 g polohrubé mouky
3/4 sáčku prášku do pečiva
mletá skořice (nebo citronová kůra dle chuti)
Dále:
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
Poleva:
50 g másla
70 g moučkového cukru
15 g kakaa (1 plnější lžíce)
3 lžíce rumu (podle potřeby)
Posyp:
mleté ořechy (nebo kokos dle chuti)

Postup

Očištěnou dýni (není nutné loupat) pokrájíme na kusy a v chopperu ji rozmixujeme nebo ji můžeme nahrubo nastrouhat.Dýni dáme do mísy, přidáme ořechy nebo kokos, cukr, olej, rum, vejce a vše dobře promícháme.Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí nebo kůrou dle chuti. Opět dobře promícháme.Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy (o průměru cca 33 cm), rovnoměrně uhladíme a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 20-25 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme koláč částečně zchladnout.Poleva: máslo dáme rozpustit do malého kastrolku, pak přisypeme moučkový cukr, kakao a promícháme. Přidáme rum a opět promícháme. Pokud je poleva hodně hustá, krátce ji na mírném plameni nahřejeme a tím nám opět zřidne. Je-li třeba, přidáme trošku rumu.Po částečném zchladnutí uděláme do korpusu druhou stranou užší vařečky díry a koláč přelijeme připravenou polevou, kterou jsme si během chladnutí připravili.Polevu rozetřeme, necháme vtéct do děr a dle chuti posypeme mletými ořechy, kokosem nebo ji necháme "nahatou".

Poznámka

Velmi rychlá, šťavnatá a prudce jedlá buchta. Pokud chcete "dětskou" verzi bez alkoholu, dejte do polevy místo rumu převařenou vodu nebo černý čaj.

autor Autor: recepty73 (Jiří Jirka)
Datum vložení Datum vložení: 11.10.2019 06:58

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz