TopRecepty.cz

Kouzelný pomerančový / citronový koláč (dort)


Kouzelný pomerančový / citronový koláč (dort)

Suroviny

4 vejce
120 cukru krupice
1 vanilkový cukr
110 g rozpuštěného másla
120 g hladké mouky
pomerančová kůra z jednoho pomeranče nebo citronu
470 ml vlažného plnotučného mléka
sůl na špičku nože
máslo na vymazání formy

Postup

Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a necháme stranou. Žloutky vyšleháme s cukry a jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou (pomeranč nejlépe v bio kvalitě) do pěny. Pak zašleháme vlažné rozpuštěné máslo a mouku. Do směsi přiléváme vlažné mléko a vše dobře promícháme do hladké, tekutější konzistence. Pak přijde na řadu sníh z bílků, který již nezašleháváme, ale řádně metlou vmícháme do řídké směsi.Koláčovou (33 cm) nebo dortovou formu (22 cm), případně pekáček (to záleží jak vysoký chceme zákusek mít), vymažeme máslem, směs do ní nalijeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme dozlatova, vyzkoušíme kuchyňskou jehlou, která musí zůstat po vyndání čistá. Po zchladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.Pokud budeme chtít dělat koláč/dort citronový, postup bude úplně stejný jako u pomerančového, jen kůru použijeme z citronu. Oba koláče jsou výborné, chuť si zvolíme podle svého.Já pekl v remosce, průměr 33 cm 37 minut. Velikost formy můžeme použít i menší, tím bude koláč vyšší a tím se více podobat dortu. To už záleží na každém, jakou formu zvolí, efekt tří vrstev bude znatelný v obou případech.

Poznámka

Recept je velmi jednoduchý a zvládl by ho i úplný začátečník bez zkušeností. Přišel mi mailem jako kouzelný dort, tak jsem pátral i po jiných receptech, na různých web.stránkách, z každého jsem si něco "uzobl"a zvolil příchuť pomeranče a citronu, která je úžasná, dort/koláč skvěle dochutí a po upečení tak již nepotřebuje žádné dokrášlování, ba ani ten moučkový cukr by tam být nemusel.

autor Autor: recepty73 (Jiří Jirka)
Datum vložení Datum vložení: 21.11.2019 06:40

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz