Těsto:
300 g polohrubé mouky
40 g krupicového cukru
1 špetka soli
150-160 ml mléka
60 g másla nebo jiného tuku
1 žloutek
17 g čerstvého droždí
Náplň:
100 g vlašských ořechů
100 g hořké čokolády
50 g rozinek
30 g másla
40 g krupicového cukru
2 lžíce rumu
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Nejprve do nádoby pekárny dáme vlažné mléko, žloutek a rozpuštěný vlahý tuk. Pak přidáme mouku smíchanou se špetkou soli a cukrem, nahoru rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.Mezitím co kyne těsto, připravíme náplň. V rendlíku se silnějším dnem rozpustíme 30 g másla, přidáme nasekané ořechy, rozinky a za stálého míchání necháme ořechy krátce "rozvonět". Pak do směsi přidáme cukr, mícháme, až se začne rozpouštět. Odstavíme, vmícháme nasekanou čokoládu a rum. Necháme trochu zchladnout, směs použijeme vlažnou.Po vykynutí těsto rozválíme do obdélníkového tvaru, rozetřeme náplň a svineme do závinu.Vložíme do chlebíčkové formy vyložené papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme kratší dobu kynout, asi 15-20 minut.Pak formu vložíme do trouby předehřáté na 175-180 °C a pečeme zhruba 35-40 minut. Po upečení závin vyjmeme a necháme zchladnout na mřížce.
Zdroj receptu: Chvilka v kuchyni.
Pekla jsem v chlebíčkové formě o rozměrech 36 x 11,5 cm, ale mohla by se použít menší.
V původním receptu se měl závin na povrchu propíchat vidličkou, ale myslím, že to nebude třeba. Závin jsem ničím nepotírala.
Jak na výrobu kynutého těsta bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 14.01.2020 20:40 |
Americká buchta s jablky | |
Cuketový perník | |
Čokoládovo-banánové muffiny | |
Švestkový koláč | |
Afrika řezy | |
Andělsky nadýchaný perník | |
Bábovka Ing. Petr | |
Bábovka s tvarohem | |
Bábovka ze šlehačky | |
Bílkový chlebíček |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz