TopRecepty.cz

Honzíkovy "motánky" se skořicí, ořechy a hruškami


Honzíkovy

Suroviny

300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru vlastní výroby
citronová kůra (nemusí být)
1/2 lžičky soli
250 ml mléka
42 g droždí (Fala)
2 žloutky
2 lžíce rumu
1 lžíce sádla v tuhém stavu
1 vrchovatá lžíce majonézy
100 g másla
Náplň:
100-150 g másla
2 lžíce třtinového cukru
2 lžičky mleté skořice
vlašské ořechy hrubě posekané
brusinky namočené v rumu (nebo rozinky)
2 zralé hrušky
Na potření:
máslo a rum

Postup

Nejprve promísíme v míse všechny sypké suroviny, kromě soli. Část mléka ohřejeme, ale nesmí být horké, přidáme lžičku cukru rozdrobíme do něj droždí a necháme zmladit kvásek.Do zbývajícího mléka dáme rozpustit máslo, sádlo, majonézu, opět nesmí být horké, přidáme žloutky a rum a vše promícháme.V nachystané mouce uděláme hluboký důlek, vlijeme do něj droždí, které lehce poprášíme moukou a necháme pracovat, klidně i 20 minut, dokud se neutvoří pěkný kopeček. Na tomto úkonu docela záleží, proto nespěcháme, až se droždí "nakrmí". Při stěně mísy dáme do mouky sůl, aby nepřišla do styku s droždím a do mouky ji trochu zapracujeme. Až je droždí dostatečně nakrmené, začneme postupně přilévat mléko s ostatními surovinami, které jsme v něm rozmíchali a začneme zpracovávat těsto, dokud není vláčené, lesklé a hladké. Musí se tvořit puchýřky a zpracujeme ho tak důkladně, abychom jej už nemuseli moučnit. Těsto je hotové, když se nechytá mísy.Dáme ho na teplé místo kynout, přikryté poklopem nebo čistou utěrkou a během kynutí ho ještě nejméně 3x prohněteme.Během kynutí připravíme náplň: V misce utřeme máslo s třtinovým cukrem a skořicí. Hrušky zbavíme jadřince a nakrájíme je na slabší plátky. Nasekáme ořechy v sekáčku nebo je rozdrtíme paličkou či válečkem v sáčku. Nezapomeneme připravit rozinky nebo brusinky.Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na vál a rozdělíme ho na 3-4 díly.
Každý díl po jednom rozválíme na délku plechu a šířku 25-30 cm, výšku 0,5-1 cm. Poté těsto potřeme ochuceným máslem, posypeme sekanými ořechy, na ořechy dáme rozinky nebo brusinky a naposledy plátky hrušek s mezerami po celé ploše, na konci kousek od okraje.Celé je zavineme z delší strany do rolády, ze které pak nakrájíme cca 2 cm široké plátky, které klademe "naležato" na vymaštěný plech. Na plechu necháme vykynout, poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C, dokud nejsou zlatavé.Po upečení je ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

Poznámka

Z této dávky uděláte 4 nohavice, já jsem měla jen 2, ze zbývajícího těsta jsem upekla jeho oblíbené koláčky s jahodovou marmeládou. Přeji dobrou chuť, kombinace ořechů, skořice a hrušek je opravdu moc dobrá, věřím, že zachutná i vám.

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 15.02.2020 09:58

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz