TopRecepty.cz

Doboška


Doboška

Suroviny

Těsto:
8-9 vajíček (menší vajíčka 9 ks)
170 g moučkového cukru
160 g polohrubé mouky
55 g rozpuštěného vlahého másla
Péct 2 x ! Celkem 4 těsta , rozdělená na poloviny, vyjde z toho 8 vrstev dobošky.

Krém na 8 vrstev dobošky:
6 vajíček
350 g másla, může být kombinace Hera máslová 250 g + máslo 100 g
1 vanilkový cukr
240 g čokolády (lepší)
180 g cukru krystal
4-6 PL sladké smetany pod čokoládu (podle hutnosti čokolády)
kousek vanilkového lusku cca 3 cm

Poleva :
100 g hořké čokolády
70 g Cery

Postup

Těsto:
Připravíme 4 ks pečícího papíru, který štětečkem namažeme tekutým máslem a necháme máslo zatuhnout a zchladnout. Těsto mícháme na každé dva pláty zvlášť.
Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky trochu vyšleháme a přidáme 50 g cukru, šleháme dalších pár minut a přisypeme dalších 50 g cukru. Šleháme dalších deset minut, až se po povytažení metly dělají špičky.
Žloutky rozšleháme, přidáme zbylý cukr a šleháme do husté pěny asi deset minut.
Do ušlehaných bílků postupně jemně stěrkou zapracujeme žloutkovou hmotu a prosátou mouku a přidáme vlahé rozpuštěné máslo (přidávat po lžících, rozsypat po povrchu). Těsto nesmí moc klesnout.
Na plech mokrým hadříkem dáme trochu vody, na vodu dáme papír s natřeným máslem a lžící rovnoměrně rozdělíme těsto. Papír na vodě neklouže. 12 velkých lžic (12 kopečků) těsta stěrkou nebo špachtlí rozetřeme po papíru. Nedáváme víc, nezbylo by na druhé pečení.
Celkem by měly vyjít čtyři pláty těsta. Pečeme na 180-200 stupňů 12 minut, musí se to hlídat. Jak se začne těsto na kraji oddělovat od papíru, je hotovo. Těsto po vytažení z trouby položíme na další papír a ihned sejmeme papír, na kterém se peklo.
Pláty necháme hodinu vychladit, pak se líp natírají krémem.Krém:
Nad páru dáme misku s 6 celými vajíčky, vanilkový cukr a kousek vanilkového lusku. Postupně přidáváme navážený cukr, asi natřikrát. Když přidáváme cukr postupně, je krém při chladnutí a stálém šlehání nadýchanější, jemnější a roste. Takže cukr přidávat postupně! Pomalu ohříváme a stále šleháme metličkou. Připravíme studenou vodu v dřezu, nebo ke sporáku mísu s ledovou vodou. Minutku nastavíme na 20 minut. Vejce a cukr pořád šleháme, až se ohřejí tak, že tam neudržíme prst, trvá to 15-16 minut. Nikam neběháme, jen šleháme. Misku sundáme, ihned dáme do ledové vody a dál šleháme. Jinak se směs srazí u dna od ohřáté misky. Šlehat do zchladnutí směsi. Vezměte si větší misku, žloutky nabývají při šlehání do zchladnutí na objemu.
Nad párou v misce dáme smetanu asi 4 - 6 lžic, přidáme čokoládu a pomalu rozpouštíme. Pak ji necháme 15 minut prochladnout a pomalu za stálého míchání ji přidáváme do žloutkové směsi. Spolu rozšleháme.
Když je důkladně rozmícháno, necháme úplně zchladnout. Nedávat do lednice.
Rozšleháme změklé máslo robotem do pěny (asi deset minut). Otřeme stěrkou od stěn mísy a prošleháme ještě jednou. Počkáme, až bude mít žloutková směs s čokoládou a máslo stejnou teplotu, přidáme čokoládovou směs do másla a důkladně spolu vyšleháme.
Krém v žádném případě nedáváme zatím do lednice.Dokončení:
Pláty rozkrojíme napůl, namažeme krémem, naskládáme na sebe. Poslední plát nemažeme, ale položíme na něj kus pečícícho papíru a dáme na řez desku na krájení a nějaké závaží (já naskládala knihy). Necháme volně, nedáváme do lednice. Za 4 hodiny, nebo ráno, řezy ořežeme do tvaru, jaký chceme, namažeme boky krémem, navrchu uděláme z krému okraj /rantl/. Dáme do lednice na dvě hodinky. Pokud chceme dát jenom polevu, chladíme a zatížíme přímo v lednici. Polevu dáme až ráno.Poleva: Rozpustíme nad párou Ceru, přidáme nalámanou hořkou čokoládu a za stálého míchaní ji rozpustíme.
Necháme 5 minut zchladit a vybereme řez z lednice. Do rantlu z krému nalijeme lžící polevu.
Krém okolo se nerozpustí, i když je poleva horká. Stačí tenká vrstva, aby se řez dobře krájel.Před podáváním vybereme minimálně hodinku předtím z lednice. Krájíme horkým nožem. Pokud máte studenou spížku, tak do lednice ani nemusí. Stačí plastová krabice s víčkem.

Poznámka

Pan Doboš věděl, co dělá. Já ovšem neměla tušení, do čeho lezu. Původní těsto z receptu od neznámé autorky s hladkou moukou bylo jako nepoužitelné vyhozeno a nahrazeno novým, zde uvedeným. Prosím, nezkoušejte péct piškotové těsto z hladké mouky. Naštěstí v předtuše pohromy jsem včera koupila vajíčka do zásoby.

autor Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna)
Datum vložení Datum vložení: 21.02.2020 17:09

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz