TopRecepty.cz

Vídeňský štrúdl - klasické náplně


Vídeňský štrúdl - klasické náplně
nahoru
Vídeňský štrúdl - klasické náplně Vídeňský štrúdl - klasické náplně Vídeňský štrúdl - klasické náplně Vídeňský štrúdl - klasické náplně Vídeňský štrúdl - klasické náplně Vídeňský štrúdl - klasické náplně Vídeňský štrúdl - klasické náplně Vídeňský štrúdl - klasické náplně Vídeňský štrúdl - klasické náplně
dolu

Suroviny

Jablkovo-maková náplň:
3-4 jablka (nejlépe domácí)
150 g termostabilizovaného mletého máku + trošku na podsypání + 50 g
40 g (hrst) rozinek
1 vanilínový cukr
1 skořicový cukr
1zarovnaná KL mleté skořice
1/2 PL cukru krystal (nemusí být, podle sladkosti jablek)
100 ml kvalitního rumu
100 g másla - i víc, dle potřeby
Višňovo-maková náplň:
(kompotové višně, tento štrúdl, nesmí být moc sladký)
200 g vypeckovaných kompotových višní
150 g termostabilizovaného máku + na podsypání + 50 g
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
1/2 PL krystalového cukru (u čerstvých višní 40 g cukru)
2 malinká strouhnutí citronové kůry (nemusí být)
100 ml kvalitního rumu
100 g másla

Postup

Opláchneme rozinky na sítku vlažnou vodou, přeložíme do hrníčku s trochou rumu a necháme nabobtnat cca 2 hodiny.Rozpustíme máslo na potření těsta, cca 50 g.
Očistíme jablka od jádřinců a půlky najemno nakrájíme na šířku asi 2 mm. V míse jablka posypeme mákem, přidáme rozinky s rumem a jemně prohodíme.Rychle vyválíme štrúdlové těsto na papíru, natřeme celé vlahým máslem a kraj těsta podsypeme pruhem máku. Na něj uložíme jablka s mákem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a mletou skořicí. Můžeme přidat 1/2 PL krystalového cukru.Na to rovnoměrně uložíme 4 kousky másla, 20x20x5 mm. Pomocí papíru opatrně smotáme, lehce urovnáme, zahneme kraje těsta a s papírem přeložíme na plech. Zbylý papír ustřihneme, aby se vešel i druhý štrúdl.Upečeme do barvy, vyndáme a ihned natřeme vlahým máslem rozmíchaným s rumem, aspoň dvakrát.

Poznámka

Stejně jako Magduška dělám štrúdly "odokinovou metodou" dle oka. Aby to nevyteklo, podle těsta a jiných očkem postřehnutelných parametrů. Těst na záviny je tu hromada a kdo chce, tak si kvalitní těsto třeba koupí.
Fotka k receptu je z těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/29123-jednoduche-..., které odleželo 4 dny.

autor Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna)
Datum vložení Datum vložení: 24.10.2020 18:55

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2020 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz