TopRecepty.cz

Vídeňský štrúdl a klasické náplně


Vídeňský štrúdl  a klasické náplně

Suroviny

Jablkovo-maková náplň:
3-4 jablka (nejlépe domácí)
150 g termostabilizovaného mletého máku + trošku na podsypání + 50 g
40 g (hrst) rozinek
1 vanilínový cukr
1 skořicový cukr
1 zarovnaná KL mleté skořice
1/2 PL cukru krystal (nemusí být, podle sladkosti jablek)
100 ml kvalitního rumu
100 g másla (i víc, dle potřeby)
Višňovo-maková náplň:
200 g vypeckovaných kompotových višní (kompotové višně, tento štrúdl, nesmí být moc sladký)
150 g termostabilizovaného máku + na podsypání + 50 g
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
1/2 PL krystalového cukru (u čerstvých višní 40 g cukru)
2 malinká strouhnutí citronové kůry (nemusí být)
100 ml kvalitního rumu
100 g másla
Maďarský hroznový závin z Decs:
1 balíček listového těsta (nebo těsto na štrúdl - viz Poznámka)
4-5 hroznů velmi aromatického vína z Decs, bez zrníček, pečlivě vybírejte v obchodě
150-200 g krupice
moučkový cukr
1 vanilkový cukr
vepřové sádlo

Postup

Opláchneme rozinky na sítku vlažnou vodou, přeložíme do hrníčku s trochou rumu a necháme nabobtnat cca 2 hodiny.Rozpustíme máslo na potření těsta, cca 50 g.
Očistíme jablka od jadřinců a půlky najemno nakrájíme na šířku asi 2 mm. V míse jablka posypeme mákem, přidáme rozinky s rumem a jemně prohodíme. Můžeme do směsi přimíchat i rozpuštěné vlahé máslo.Rychle vyválíme štrúdlové těsto na papíru, natřeme celé vlahým máslem a kraj těsta podsypeme pruhem máku. Na něj uložíme jablka s mákem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a mletou skořicí. Můžeme přidat 1/2 PL krystalového cukru.Na to rovnoměrně uložíme 4 kousky másla, 20x20x5 mm. Pomocí papíru opatrně smotáme, lehce urovnáme, zahneme kraje těsta a s papírem přeložíme na plech. Zbylý papír ustřihneme, aby se vešel i druhý štrúdl.Upečeme do barvy, vyndáme a ihned natřeme vlahým máslem rozmíchaným s rumem, aspoň dvakrát. Pečeme na 190°C , 40 minut.Maďarský hroznový závin z Decs:
Hrozny omyjeme, otrháme a ochutnáme. Naváženou krupici chvilku osmahneme na 2 lžících sádla, přilijeme horkou vodu a podusíme. Vmícháme do horké směsi hrozny a přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr a ochutnáme. Pokud není dle naší chutě, lze vanilku a cukr přidat. Ne všechny hrozny se hodí na tento štrúdl. Vybírejte jen dobré odrůdy.
Pečlivě vychlazené těsto rozválíme na pečícím papíru, natřeme rozpuštěným vlahým sádlem, dáme dobře vychlazenou náplň a velice opatrně smotáme pomocí papíru. Lehce srovnáme, pomocí papíru zahneme konečky štrúdlu nahoru a povrch důkladně potřeme vlahým sádlem. S papírem opatrně přeneseme na plech.
Před vložením do trouby necháme dobře vychladit v lednici i s plechem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C, 40 minut. Po upečení ihned víckrát natřete rozpuštěným sádlem nebo máslem s rumem.
Pokud máte čerstvé domácí sádlo, tak na máslo klidně zapomeňte.

Poznámka

Těsto použijeme listové nebo tohle: https://www.toprecepty.cz/recept/29123-jednoduche-...

autor Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna)
Datum vložení Datum vložení: 24.10.2020 18:55

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz