Na těsto:
400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 plnější lžíce tekutého medu
100 g másla
2 vejce
0,5 lžíce oleje na potření fólie
Na potření povrchu před pečením:
30 g (ml) vody
3 g tmavého kakaa
Na potření povrchu po upečení:
1-2 žloutky
1 necelá lžíce vody
Sypké ingredience na těsto v míse smícháme dohromady. Přidáme rozpuštěné (ale vlahé) máslo, med a prošlehaná vejce.Vařečkou nebo vidličkou promícháváme, později zpracujeme rukou, až vznikne hladké a elastické těsto. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme nejlépe několik hodin v chladu odležet.Těsto na lehce pomoučeném válu vyválíme zhruba na sílu 7 mm.Strukturální fólii velmi lehce přetřeme olejem (nebo těsto lehce pomoučíme) a přebytečný olej otřeme papírovým kapesníčkem.Touto stranou položíme fólii na rozválené těsto a vyválíme těsto na tloušťku cca 4 mm. Fólii odstraníme.Z takto připraveného těsta vykrajujeme za pomoci formiček různé větší tvary. Ty ukládáme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení.Štětečkem potřeme povrch kakaem rozmíchaným ve vodě. Můžeme nechat chvíli zaschnout. Snažíme se jen navlhčit a potíráme proti rýhám, kakao tak v nich lépe ulpí.Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C orientačně 8-10 minut. Záleží na velikostech tvarů a síle těsta, taktéž na troubě. Perníčky ale nepřepečeme!Po upečení plech vyjmeme z trouby a perníčky ihned štětcem potřeme rozšlehaným žloutkem s troškou vody. Někdo potírá i rozšlehaným vejcem.Perníčky necháme zchladnout na mřížce. Není třeba je nechávat odležet.
Inspirace na FB.
Na tento druh zdobených perníčků doporučuji použít světlé těsto bez přídavku kakaa. Lépe pak vynikne vzor.
A množství kakaa do vody na potření povrchu si pak může každý vyladit dle svých představ.
Fólie je k dostání v cukrářských potřebách. Hodí se i na čokoládu a marcipán.
Snažila jsem se nafotit postup.
![]() |
Autor: Merylas |
![]() |
Datum vložení: 14.12.2020 14:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2023 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz