TopRecepty.cz

Perníčky s dřevěným dekorem II.


Perníčky s dřevěným dekorem II.
nahoru
Perníčky s dřevěným dekorem II. Perníčky s dřevěným dekorem II. Perníčky s dřevěným dekorem II. Perníčky s dřevěným dekorem II. Perníčky s dřevěným dekorem II. Perníčky s dřevěným dekorem II. Perníčky s dřevěným dekorem II. Perníčky s dřevěným dekorem II. Perníčky s dřevěným dekorem II.
dolu

Suroviny

Na těsto:
400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 plnější lžíce tekutého medu
100 g másla
2 vejce
1/2 lžíce oleje na potření fólie

Na potření povrchu před pečením:
30 g (ml) vody
3 g tmavého kakaa

Na potření povrchu po upečení:
1-2 žloutky
necelá lžíce vody

Postup

Sypké ingredience na těsto v míse smícháme, přidáme rozpuštěné (ale vlahé) máslo, med a prošlehaná vejce. Vařečkou nebo vidličkou promícháváme, později zpracujeme rukou, až vznikne hladké a elastické těsto. Můžeme s ním hned pracovat, ale také ho můžeme nechat chvíli v chladu.Těsto na lehce pomoučeném válu vyválíme, ale ne moc tence. Zhruba na sílu 7 mm. Strukturální fólii velmi lehce přetřeme olejem a přebytečný olej otřeme papírovým kapesníčkem. Touto stranou položíme fólii na rozválené těsto a přejedeme válečkem. Tím těsto ozválíme ještě více do tenka, ale perníčky by měly být silné cca 4 mm. Následně fólii opatrně odstraníme. Místo použití oleje by se musel plát těsta lehce pomoučit, aby se fólie na těsto nepřilepila.Z takto připraveného těsta vykrajujeme za pomoci formiček různé tvary, spíš větší, než menší. Tvary ukládáme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení a štětečkem potřeme povrch kakaem rozmíchaným ve vodě. Můžeme nechat chvíli zaschnout. Snažíme se jen navlhčit a potíráme proti rýhám, kakao tak v nich lépe ulpí.Pečeme při teplotě 170°C orientačně 10 minut. Záleží na velikostech tvarů a síle těsta a také na troubě. Perníčky ale nepřepečeme.Po upečení plech vyjmeme z trouby a perníčky ihned štětcem potřeme rozšlehaným žloutkem s troškou vody. Někdo potírá i rozšlehaným vejcem. Perníčky necháme zchladnout na mřížce. Není třeba je nechávat odležet.

Poznámka

Inspirace na FB.
Na tento druh zdobených perníčků doporučuji použít světlé těsto bez přídavku kakaa. Lépe pak vynikne vzor.
A množství kakaa do vody na potření povrchu si pak může každý vyladit dle svých představ.
Fólie je k dostání v cukrářských potřebách. Hodí se i na čokoládu a marcipán.
Snažila jsem se nafotit postup.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 14.12.2020 14:28

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2021 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz