TopRecepty.cz

Bajadera z Lotusek


Bajadera z Lotusek

Suroviny

250 g najemno namletých sušenek (Lotus, BeBe)
200 g najemno namletých ořechů
160 g cukru krupice
180 g másla
9 lžic vody (cca 100 ml)
100 g čokolády na vaření
Na polevu:
150 g čokolády na vaření
2 lžíce oleje
1 lžíce vody
2 lžíce rumu (nemusí být)

Postup

Vodu svařte s cukrem, až se všechen rozpustí a probublá. Pak odstavte a vmíchejte máslo.Vlijte do připravené sypké směsi namletých sušenek a ořechů a důkladně promíchejte. (Pokud budete dělat z méně sladkých máslových sušenek, např. BeBe apod. přidejte min. o 10-20 g cukru více - podle chuti.)Čokoládu (100 g) rozpusťte ve vodní lázni. Směs sušenek a ořechů rozdělte na poloviny a do jedné vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Můžete do ní přidat i trochu rumu.Připravte nějakou čtvercovou formu s rovnými boky nebo menší plech a vyložte pečicím papírem. Na dno rozprostřete rovnoměrně nejprve tmavou směs s čokoládou, uhlaďte dobře stěrkou a na ni naneste stejným způsobem světlou směs. Opět uhlaďte a dejte na hodinu do lednice.Pak připravte polevu z uvedených surovin rozpuštěním nad vodní lázní a nalijte na dezert. Nechte ztuhnout a rozležet minimálně přes noc. Pak i s pečicím papírem vyjměte z formy a nakrájejte.

Poznámka

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Bajadera je chorvatský, velmi jednoduchý nepečený národní dezert z máslových sušenek, ořechů a čokolády. Já ho letos připravuji jako nepečené vánoční cukroví nakrájené na kostky a míslo klasických máslových sušenek jako jsou např. BeBe jsem použila pro lepší chuť Lotusky. A jelikož jsou Lotusky sladší než klasické máslové sušenky, bylo potřeba počítat s menším množstvím cukru. Z BeBe bude i ta světlá část světlejší než z Lotusek.
Pokud Bajaderu budete chtít taky letošní Vánoce vyzkoušet, můžete ji připravit na poslední chvíli klidně před Štědrým dnem, pokud se vám bude chtít ještě něco tvořit.

Jinak Bajadera se dělá buď třívrstvá (tmavá, světlá, čokoláda) nebo třeba čtyřvrstvá i více. Krájí se většinou na obdélníčky, ale nakrájejte, jak budete chtít. Popř. ji můžete připravit do malých tartaletek či košíčků.

autor Autor: 1974andrea (Andrea Motlíková)
Datum vložení Datum vložení: 15.12.2020 12:36

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz