TopRecepty.cz

Vánočka podle babičky ze Solan


Vánočka podle babičky ze Solan

Suroviny

1 droždí
300 ml vlažného mléka
45 dkg hladké mouky
30 dkg polohrubé mouky
16 dkg cukru krupice
3 žloutky
20 dkg másla
špetka soli
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1 citronu
rozinky předem namočené v rumu
kandované ovoce nakrájené na menší kousky
hrubě nasekané vlašské ořechy

1 vejce na potření
půlky loupaných mandlí na ozdobu

Postup

Z části mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce hladké mouky připravíme kvásek.Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. K utřené žloutkové směsi přidáme kvásek, ostatní suroviny na těsto + rozinky, ořechy, kandované ovoce a důkladně vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě odpočívat asi hodinu.Těsto rozdělíme na 12 dílků, z nichž vyválíme stejně dlouhé válečky o průměru cca 2 cm. Upleteme dvě vánočky, každou ze šesti pramenů, podle návodu kulináře Petra Stupky: viz Poznámka.Upletené vánočky necháme ještě cca půl hodiny zakryté odpočívat, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkami loupaných mandlí.Dáme péct po jedné do vyhřáté trouby na 180 stupňů, po 15-ti minutách teplotu stáhneme na 165 stupňů a pečeme zvolna cca dalších 45 minut. Přibližně 10 minut před koncem pečení vánočku zakrývám alobalem (je pak vláčnější a zamezí se případnému nežádoucímu většímu zhnědnutí těsta a mandlí).

Poznámka

Recept jde celými generacemi, kdy se ještě nevyráběla polohrubá mouka, tudíž místo polohrubé dávaly praprababičky mouku hrubou. Moje babička ze Solan se dočkala mouky polohrubé, vyzkoušela, osvědčila se. Recept tedy opravila a tak mi ho před lety předala, já jsem jen změnila způsob pletení. Pokud přesně dodržím dávkování a postup, vždy se vánočky povedou.
https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok

autor Autor: taddy1
Datum vložení Datum vložení: 16.12.2020 18:47

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz