Těsto:
250 g hladké mouky
špetka soli
50 g moučkového nebo krupicového cukru
80-90 g mléka (dle potřeby)
1 vejce
30 g másla nebo jiného tuku
15 g čerstvého droždí
2 lžíce rozpuštěného másla na potření povrchu před pečením
Ořechová náplň:
150 g vlašských ořechů
90 g mléka
20-40 g krupicového cukru - dle potřeby
1 vanilkový cukr
špetka mleté skořice - dle chuti
30 g jemné strouhanky nebo nastrouhaných piškotů - dle potřeby
2 lžíce rumu
Do vlažného mléka přidáme z už odváženého množství lžíci cukru a lžíci mouky, rozdrobíme droždí a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vzejít kvásek.Do mísy prosijeme mouku, smícháme se špetkou soli a cukrem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěný, ale vlahý tuk. Zaděláme vláčné těsto, použila jsem ruční šlehač s hnětacími háky. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.Ořechy jemně nastrouháme a vmícháme je do vařícího mléka s cukrem a vanilkovým cukrem, dochutíme skořicí. Krátce povaříme a rendlík odstavíme. Po částečném zchladnutí vmícháme rum a zahustíme buď jemnou světlou strouhankou nebo jemně nastrouhanými piškoty. Ochutnáme a případně dosladíme, obzvlášť, pokud se zahušťovalo strouhankou. Vždy dávám méně cukru a dosladit pak jde vždy. Je ale třeba pamatovat, že je sladké i těsto.Vykynuté těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme do obdelníkového tvaru, potřeme náplní a důkladně svineme. Závin po celé délce, až na malý kousek zkraje, ostrým nožem rozkrojíme na dva stejně velké prameny-viz foto. Pokud používáme silikonový vál, tak překrojíme na nějaké jiné podložce, ať vál neprořízneme. Prameny spleteme do copu a vložíme do chlebíčkové formy o velikosti zhruba 30x12 cm, do které jsme dali papír na pečení. Překryjeme utěrkou a necháme vykynout. Po vykynutí povrch potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby.Pečeme zhruba 35 minut při 170°C. Tyto údaje jsou pouze orientační. Po upečení formu vyjmeme z trouby a pletenec necháme alespoň částečně zchladnout ve formě. Pak ho můžeme přemístit na mřížku a nechat zchladnout důkladně.
Místo ořechové náplně můžeme použít náplň makovou. Použila jsem už hotovou, sypkou směs, kterou jsem připravila dle návodu. Jde ale použít i jinak připravenou náplň, zhruba ze 150 g máku.
Inspiraci jsem našla ve Chvilce v kuchyni. Využila jsem postup a recept na těsto.
Pletenec ve formě hezky udrží tvar, je jemný a vláčný.
![]() |
Autor: Merylas |
![]() |
Datum vložení: 02.01.2021 17:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2021 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz