TopRecepty.cz

Vánočka netradičně


Vánočka netradičně

Suroviny

500 g hladké mouky
250 ml smetany ke šlehání
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
70 g cukru krupice
20 g čerstvého droždí
rozinky předem namočené v rumu
nasekané loupané mandle
1 rozšlehané vejce na potření před pečením
1 lžíce rozpuštěného másla se lžičkou medu na potření upečené vánočky

Postup

Do misky připravíme kvásek z 1 lžíce mouky , 2 lžic vlahého mléka, 1 lžičky cukru a 20 g droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme na teplém místě vzejít.Zatím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout na vlahé. Mírně ohřejeme i smetanu - zkontrolujeme objem a do 250 ml doplníme mlékem
(některá má 200 nebo 215 ml). Do mléka (těch 50 ml) dáme žloutky a vidličkou rozkvedláme - lépe se rozptýlí v mouce.Po vzejíti kvásku vmícháme do mouky smetanu, vejce v mléce i kvásek a vypracujeme hebké, nelepivé těsto. Nejprve promícháme vařečkou a pak dobře prohněteme. S těstem se krásně pracuje, nelepí se, je vláčné a velmi rychle vykyne. Těsto v míse přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout (za půl hodiny zdvojnásobilo objem). Do těsta přidáme rozinky a mandle, část mandlí ponecháme na posypání upletené vánočky.Těsto rozdělíme na 9 dílů, z každého dílu vyválíme dlouhý pramen a spleteme nejprve 4 prameny, začneme uprostřed, dopleteme k jednomu kraji, otočíme a dopleteme k druhému kraji. Přemístíme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení. Pak upleteme cop ze tří pramenů. Do upletené části na plechu uděláme hranou ruky prohlubeň a na ni uložíme cop ze 3 pramenů. Smotáme jednoduše poslední 2 prameny, uděláme prohlubeň v copu a umístíme smotaný dvojpramen. Konce z obou stran podsuneme pod spodní část. Takto upletenou vánočku propíchneme uprostřed a kousek od konců půlkami špejlí, zlehka zakryjeme čistou utěrkou a necháme upletenou vánočku znovu na plechu vykynout (20 min). Zapneme troubu na 200°C.Vykynutou vánočku potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme odloženými mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 7 minut, pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme 25-35 minut (podle trouby). Pokud by vánočka začala na povrchu tmavnout, použijeme pečící papír na zakrytí a dopečeme zakrytou. Po vyndání z trouby ihned potřeme upečenou vánočku máslem smíchaným s medem a necháme vsáknout, získá tím vůni, chuť i lesk.

Poznámka

Tento recept jsem dostala od kamarádky, měla ho vystřižený z nějakého časopisu. 50 let jsem byla zvyklá dělat vánočky podle receptu po babičce a mamce, ať mi prominou, ale jinou než tuto již dělat nebudu. Byla opravdu skvělá, nadýchaná, měkoučká a všem moc chutnala.

autor Autor: Marie Svarcova
Datum vložení Datum vložení: 05.01.2021 10:22

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz